Brunei Akhirnya Kuatkuasa Undang-Undang IslamBANDAR SERI BEGAWAN – Kerajaan Brunei, hari ini memperkenalkan undang-undang Islam baharu termasuk rejam sampai mati ke atas penzina dan pasangan yang melakukan hubungan sejenis.

Kod jenayah tegas di negara kecil yang berada di bawah pemerintah Sultan Hassanal Bolkiah itu akhirnya dikuatkuasakan selepas penangguhan selama beberapa tahun.

Undang-undang termasuk potong tangan dan kaki bagi kesalahan mencuri itu menjadikan Brunei sebagai negara pertama di Asia Tenggara dan Timur yang melaksanakan undang-undang Islam di peringkat kebangsaan menyertai kebanyakan negara Timur Tengah.

Selain itu, kes rogol dan merompak juga bakal dikenakan hukuman mati.

Keputusan untuk melaksanakan hukuman tersebut turut mendapat pelbagai reaksi masyarakat antarabangsa.

Ketika berucap sempena sambutan peristiwa Israk dan Mikraj, Sultan Hassanal Bolkiah turut menggesa ajaran Islam diperkuat.

“Saya mahu melihat ajaran Islam menjadi lebih kuat di negara ini,”kata beliau di pusat konvensyen berhampiran Bandar Seri Begawan. – Agensi
Reactions:

Post a Comment

Allahuakbar..
Semoga Allah merahmati Negara Brunei Darussalam Amin..

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget