NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PRK Kuala Kubu Baharu: Ramasamy cadang PN letak calon India, tarik sokongan orang India

Bekas timbalan ketua menteri II Pulau Pinang P Ramasamy berkata, PN perlu meluaskan daya tarikannya melangkaui pengundi Melayu.


PETALING JAYA: Bekas timbalan ketua menteri II Pulau Pinang P Ramasamy menggesa Perikatan Nasional (PN) agar meletakkan calon berbangsa India pada PRK Kuala Kubu Baharu bulan depan.

Ramasamy, yang menerajui Parti Bersepakat Hak Rakyat Malaysia (Urimai) berkata, PN perlu mewujudkan tanggapan positif terhadapnya dalam kalangan golongan bukan Melayu, terutamanya yang berbangsa India, untuk meluaskan tarikannya melangkaui pengundi Melayu.

“Sebelum PRK (Kuala Kubu Baharu) pada 11 Mei, pemimpin PN harus tampil untuk menangani beberapa keraguan orang bukan Melayu berhubung pembangkang.

“Mereka harus menekankan keterangkuman kaum dalam pendekatan mereka terhadap politik negara,” katanya dalam kenyataan.

Minggu lepas, Ramasamy berkata, Urimai akan menasihati pengundi agar tidak menyokong calon DAP Pakatan Harapan (PH) pada PRK Kuala Kubu Baharu ekoran rasa tidak puas hati atas layanan kerajaan perpaduan terhadap masyarakat India.

Beliau berkata, tugas utama Urimai adalah untuk “memberikan pengajaran yang menyakitkan kepada kerajaan Madani pimpinan PH.”

Katanya, kekecewaan semakin meningkat dalam kalangan pengundi India susulan janji yang tidak ditepati dan penghinaan yang dirasakan daripada Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Dalam kenyataannya hari ini, beliau berkata, PN harus menunjukkan rasa hormat dan penghargaan kepada komuniti itu dengan meletakkan calon India untuk mewakilinya pada pilihan raya.

Katanya, perkara ini juga patut dilakukan memandangkan kaum India ialah golongan “paling kurang beruntung”.

“Langkah PN meletakkan calon India akan memberikan impak yang begitu penting terhadap politik negara secara amnya, dan masyarakat India khususnya,” katanya.

“Adakah PN bersedia merangkum politik negara dengan melibatkan diri dengan masyarakat India?”

Tambahnya, walaupun PN menikmati sokongan Melayu yang ketara, gabungan itu tidak mendapat sokongan yang mencukupi daripada masyarakat bukan Melayu, terutamanya disebabkan oleh ketidakpercayaan terhadap PAS dan kebimbangan mengenai ekstremisme.

“PRK Kuala Kubu Baharu memberikan peluang terbaik kepada PN untuk mendekatkan diri dengan golongan bukan Melayu, khususnya kaum India,” katanya.

DUN Kuala Kubu Baharu di Selangor diwakili oleh Adun berbangsa Cina sejak 2004. Penyandang kerusi itu sepanjang tiga penggal lepas ialah Lee Kee Hiong daripada DAP, yang meninggal dunia akibat kanser baru-baru ini.Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo