NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

UM tak perlu mohon maaf jemput Gilley, kata Tajuddin

Tajuddin Rasdi berkata pembatalan forum hari ini libat Bruce Gilley bertentangan dengan kerapian akademik yang mempromosi dialog terbuka dan pertukaran idea.


PETALING JAYA: Universiti Malaya (UM) tidak perlu memohon maaf atas keputusan menjemput profesor Amerika Syarikat (AS) walaupun kenyataan dikeluarkannya membangkitkan pertikaian, kata ahli akademik.

Tajuddin Rasdi, profesor di Universiti UCSI, berkata menjadi “amalan biasa” dalam akademia menjemput tokoh kontroversial untuk wacana.

“Tiada sekatan sepatutnya diletakkan dalam amalan itu kerana menjejaskan kebebasan akademik,” katanya.

Tajuddin berkata, ada ketikanya universiti awam tempatan menganjurkan acara “sensitif”.

Katanya, universiti awam sebelum ini mengadakan pelbagai seminar dan persidangan yang dilihat pro-Melayu, anti-Kristian, dan anti-LGBT, dan mencetuskan kemarahan minoriti dan rakyat Malaysia yang kebanyakan sederhana.

Pada Selasa, Bruce Gilley, profesor sains politik di Portland State University, ketika menyampaikan ucaptama di UM mendakwa Malaysia mahukan “holocaust kedua terhadap orang Yahudi”.

Dalam ceramahnya berjudul “Will Malaysia Become an Active Middle Power”, Gilley juga memperkecilkan hubungan Malaysia dengan AS.

Beliau kemudian memuat naik hantaran sama dalam aplikasi X, namun menurunkannya dan menyuarakan kekesalan terhadap “kemudaratan ditimbulkan kepada rakan akademik saya”.

Dalam kenyataan, Menteri Pendidikan Tinggi Zambry Abd Kadir mengarahkan semua program dan aktiviti membabitkan ahli akademik tersebut dibatalkan serta merta.

Sebelum ini, Gilley dijadualkan memberi tiga ceramah di UM sebagai profesor pelawat.

Beliau kemudian mendakwa telah meninggalkan Malaysia atas kebimbangan keselamatan.

Bagaimanapun, Tajuddin berkata Gilley berhak mengeluarkan pandangannya.

“Jelas, beliau ingin bercakap sesuatu di mana rakyat biasa anggap kontroversi.

“Beliau sepatutnya diberikan peluang membahaskan perkara itu dengan profesor tempatan, seperti dijadual pada hari ini kerana ia sebahagian daripada kerapian akademik.

“Kerapian akademik bermakna melakukan sesuatu secara teliti dan menyeluruh dalam tetapan akademik, seperti sekolah dan universiti,” katanya.

Tajuddin berkata, pembatalan forum hari ini tidak wajar memandangkan kerapian akademik memerlukan dialog terbuka dan penukaran idea.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo