NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Permainan belum tamat, MB Terengganu tekad tuntut royalti minyak

Ahmad Samsuri Mokhtar sebelum ini berkata kerajaan negeri belum menerima royalti RM1 bilion untuk 2023 daripada Putrajaya.


PETALING JAYA: Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar berkata pentadbirannya bertekad meneruskan tuntutan royalti minyaknya dari Putrajaya, beberapa jam selepas DUN menolak penguatkuasaan Akta Laut Wilayah 2012.

Samsuri berkata, “permainan belum tamat”, sambil menambah kerajaan Terengganu akan meneroka semua pelbagai cara termasuk berunding dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Ketika ditanya sama ada beliau berhasrat bertemu Anwar pada Rumah Terbuka Hari Raya Madani di Kuala Terengganu, pada 9 Mei, Samsuri berkata: “Insyaallah.”

“Kita optimis, kita akan cuba pelbagai cara termasuklah bahawa kedatangan PMX untuk raya Madani kita akan manfaatkan sepenuhnya.

“Kita akan tangani satu persatu, ‘the game is not over yet’ (permainan belum lagi berakhir),” katanya pada sidang media selepas menerima memorandum Sekretariat Gerakan Menuntut Royalti Terengganu.

Awal hari ini, Samsuri dalam kenyataan berkata DUN Terengganu sebulat suara meluluskan penolakan Akta Laut Wilayah 2012, atas alasan menafikan hak negeri menerokai sumber dan hasil melalui sempadan maritim negeri sekadar tiga batu nautika (5.5km).

Katanya, kerajaan negeri menolak undang-undang itu kerana dilihat tidak menepati syarat seperti mana ditetapkan dalam Perkara 2 (b) dan Perkara 38 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata, Perkara 2 (b) menyatakan bahawa undang-undang mengubah sempadan sesuatu negeri tidak boleh diluluskan tanpa persetujuan negeri itu dan Majlis Raja-Raja.

Pada Februari, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said, memberitahu Dewan Rakyat bahawa Kelantan dan Terengganu tidak layak menerima bayaran hasil petroleum 5% kerana undang-undang berkaitan menetapkan negeri hanya boleh menuntut hak sehingga tiga batu nautika.

Pada bulan berikutnya, Samsuri menggesa Anwar menjelaskan tunggakan bayaran royalti minyak kepada Terengganu pada 2023.

Sebelum ini, Samsuri memberitahu DUN Terengganu bahawa kerajaan negeri belum menerima kira-kira RM1 bilion royalti minyak bagi 2023 dari Putrajaya.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo