NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Hukum anak jika terbukti salah, MB Perlis tiada prasangka terhadap SPRM


Menteri Besar Perlis Shukri Ramli, berkata Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM juga kini sedang giat melakukan pemeriksaan di setiap Pusat Khidmat DUN di itu pada waktu ini. (Gambar Bernama)


PETALING JAYA: Menteri Besar Perlis Shukri Ramli tiada prasangka terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika anaknya terbukti bersalah berkait siasatan dakwaan tuntutan palsu RM600,000.

Katanya, apa berlaku kepada dirinya dianggap “ujian” selain mengakui kelemahannya kerana “terlalu baik”, serta meletakkan “kepercayaan kepada semua orang”.

Berucap pada sidang Dewan Undangan Negeri di Kangar, Shukri berkata, “maka hukumlah dia kerana saya sudah beri pendidikan dan ilmu termasuk juga pegawai saya di mana saya selalu berpesan mengenai perkara ini dan jika terbabit juga, saya sudah habis ikhtiar”.

“Namun, apa pun saya tidak ada rasa gundah gulana dan saya juga tidak ada sebarang prasangka terhadap SPRM sehingga habis siasatan mereka,” katanya menurut Berita Harian.

“Memang, kelemahan saya dalam pentadbiran terlalu baik dan percaya semua orang saya beri kebebasan tetapi harus diingat tidak siapa kebal undang-undang termasuklah saya.”

Beliau berkata, pejabatnya sentiasa terbuka kepada SPRM.

“Sekali lagi saya tegaskan bahawa saya terbuka di mana dalam ucapan sidang DUN sebelum ini juga, saya ada katakan bahawa pejabat saya buka ’25 jam’ (setiap masa) sehari untuk pemeriksaan SPRM kerana saya tidak mahu berlaku sebarang penyelewengan dan biarlah ia dalam keadaan bersih dari unsur tidak baik,” katanya.

Shukri turut menjelaskan, Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM kini sedang giat melakukan pemeriksaan di setiap Pusat Khidmat DUN di negeri Perlis pada waktu ini.

“Saya difahamkan mereka (SPRM) sudah ke Kuala Perlis dan berkemungkinan akan ke tempat lain pula selepas ini, tak tahulah,” katanya.

Hari ini, SPRM menyambung tempoh reman selama sehari lagi sehingga esok terhadap anak menteri besar Perlis dan empat lagi suspek yang ditahan berhubung siasatan pemalsuan dokumen dalam membuat tuntutan palsu RM600,000.

Siasatan melibatkan pelaksanaan projek pembangunan prasarana seperti baik pulih, menyelenggara, perbekalan, dan perkhidmatan di seluruh Perlis, sejak 2022.


Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo