Header Ads

Jangan Letak Daging Korban Dalam Plastik Hitam




Amaran bahaya penggunaan plastik hitam ni dikeluarkan sendiri oleh Pengerusi Makmal Biofarmasi Universiti Hasanuddin, Prof Dr Rer Nat Marianti.

Plastik hitam ni biasanya plastik yang dikitar semula dan kandungan Cadmium yang memberikan warna hitam pada plastik tu pun boleh menyebabkan kanser ( carcinogenic ).

Plastik ni juga biasanya jenis plastik yang Low Density Polyethylene ( LDPE ) yang mengandungi bahan kimia yang berbahaya untuk kesihatan.

p/s : Nasihat saya kalau nak pakai jugak jangan biarkan daging tu direct contact dengan plastik. Lapik la dengan benda lain. Takpun kalau takde pilihan sangat pakai je plastik yang warna transparent. Risiko tetap ada tapi kurang la sikit berbanding plastik hitam dan berwarna ni.

p/s : Tolong bagitahu keluarga masing-masing ye