PKR Pecah Dua

Wujud pandangan mengatakan Rafizi menyerang PAS tetapi tetapi bukan untuk menjatuhkan pasti Islam itu, sebaliknya mengamalkan pepatah Melayu 'pukul anak sindir menantu. Ini tujuannya, ada pertembungan cuma kita tak nampak secara jelas sebab PKR ini mereka bergaduh di dapur. Dia tak bergaduh depan rumah. Kita tak nampak tapi kadang-kadang bunyi pinggan pecah, dan bila pecah pinggan dia bawa keluar senyap-senyap ikut pintu dapur. Jadi orang tak perasan, kecuali orang kutip sampah. - Dato' Nik Amar

PKR berpecah dua. Ada orang mengatakan serangan dibuat (Naib Presiden PKR) Rafizi Ramli bukan untuk menyerang PAS tetapi untuk cepatkan putusnya tahalus siyasi antara PAS dan PKR.

"Supaya kumpulan yang cenderung kepada pas boleh disingkirkan daripada PKR," katanya dalam ucapan perasmian Muktamar Dewan Muslimat PAS Negeri Selangor, Sabtu lalu.

Rakaman ucapan itu disiarkan dalam Facebook beliau.


Terdahulu, Rafizi yang juga ahli parlimen Pandan mendakwa belia mempunyai bukti bekas timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa menerima dana bekas anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd.

Bagaimanapun Nasharudin dan PAS menafikan dakwaan itu.

Pukul anak sindir menantu

Mohd Amar berkata, wujud pandangan mengatakan Rafizi menyerang PAS tetapi tetapi bukan untuk menjatuhkan pasti Islam itu, sebaliknya mengamalkan pepatah Melayu 'pukul anak sindir menantu'.

"Ini tujuannya, ada pertembungan cuma kita tak nampak secara jelas sebab PKR ini mereka bergaduh di dapur. Dia tak bergaduh depan rumah.

"Kita tak nampak tapi kadang-kadang bunyi pinggan pecah, dan bila pecah pinggan dia bawa keluar senyap-senyap ikut pintu dapur. Jadi orang tak perasan, kecuali orang kutip sampah," jelasnya.


"Kita tak nampak tapi kadang-kadang bunyi pinggan pecah, dan bila pecah pinggan dia bawa keluar senyap-senyap ikut pintu dapur. Jadi orang tak perasan, kecuali orang kutip sampah," jelasnya.

Mengulas mengenai masalah dihadapi DAP pula, anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Panchor itu berkata, parti itu sedang menghadapi demam denggi berdarah.

"DAP menghadapi masalah apabila empat orang wakil rakyatnya di satu parlimen dan tiga ADUN keluar parti. Yang kita dapat maklumat ada beberapa orang lagi yang menunggu untuk keluar.

"Di Pulau Pinang baru-baru ini seorang wakil rakyatnya minta secara terbuka supaya (ketua menteri) Lim Guan Eng letak jawatan kerana dia menghadapi tuduhan rasuah dalam pembelian banglo.

"Dalam ketiga-tiga parti ini DAP yang paling teruk, demamnya adalah demam denggi dan mengikut diagnosis doktor, dengginya adalah denggi berdarah," katanya yang menggunakan bidalan.

Tambah Mohd Amar, penyakit denggi berdarah dihadapi DAP sukar diubati “walaupun rebusan ketam dalam kuantiti banyak sebaliknya perlu makan sekali dengan periuk”.

Sementara itu, beliau menegaskan betapa PAS dalam segi politik merupakan parti yang stabil dan paling kuat khususnya untuk menghadapi kemungkinan pilihan raya umum ke-14.

"Walaupun kita menghadapi masalah dalaman selepas muktamar baru-baru ini, tetapi kita sudah melepasi demam tersebut. Sudah kebah, cuma mulut pahit.

"Sebab itu bila tengok 'Oren' rasa geram nak makan, kerana mulut pahit," katanya, dipercayai merujuk kepada Parti Amanah Negara (AMANAH) yang menggunakan warna rasmi oren.
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget