Coklat Daim, Toblerone Tiada Sijil Halal Jakim

Coklat Daim dan Toblerone tidak memperoleh sijil Halal daripada mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim


KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada Jumaat mengesahkan coklat jenama Daim dan Toblerone bukan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Kedua-dua jenama coklat popular itu juga tidak memperoleh sijil Halal daripada mana-mana badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim.

"Jadilah pengguna yang bijak dengan membeli produk yang mempunyai logo halal Malaysia atau logo halal luar negara yang diiktiraf oleh Jakim," menurut kenyataan yang dimuat naik dalam laman Facebook jabatan itu.

Orang ramai boleh melayari laman web www.halal.gov.my untuk mengetahui produk yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia serta badan pensijilan atau logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

Selain itu, orang ramai juga boleh melayari laman Facebook Bahagian Hab Halal di https://m.facebook.com/HabHalalJakim/ jika terdapat sebarang kemusykilan dan penjelasan berkenaan isu-isu halal yang diviralkan.
Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget