NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Apa Makna Kelahiran Selamat?

Sasaran dunia bagi setiap negara menghendaki kadar kematian bayi (neonates < 28 hari) tidak lebih dari 12 per 1000 kelahiran hidup. Negara kita sudah mencapai 4.6 per 1000 kelahiran hidup.

Manakala sasaran kadar kematian ibu dunia <70 per 100 000 kelahiran hidup bayi. Malaysia juga meletakkan rekod yang baik iaitu 23.5 per 100 000 kelahiran hidup.

Antara faktor yang memainkan peranan penting adalah penyediaan pihak berkuasa agar setiap kelahiran adalah selamat.

Matlamat utama kelahiran selamat ini bagi menjamin anak-anak dan ibu-ibu diberi hak mengikut sistem dan undang-undang dalam negara.

Apa makna kelahiran selamat?
1️⃣ Kelahiran selamat merujuk kepada kelahiran yang dihadiri dan dikendalikan oleh kakitangan kesihatan yang mahir, dan ia mesti dikendalikan dalam persekitaran yang betul, sesuai, selamat dan bersih.
2️⃣ Setiap peringkat kelahiran akan mempunyai risiko untuk ibu dan bayi. Oleh itu, Pemantauan, pemerhatian, dan pengendalian yang betul oleh kakitangan kesihatan yang mahir adalah wajib untuk mengelakkan atau mengurangkan sebarang komplikasi yang mungkin berlaku semasa bersalin.
3️⃣ Penilaian komplikasi amat penting dilakukan oleh kakitangan yang mahir serta terlatih mengikut pengalaman yang pernah digali. Begitu juga penggunaan instrumen berdasarkan penilaian komplikasi itu seperti vakum, forsep atau pembedahan.
4️⃣ Pengendalian kelahiran wajib dilakukan oleh kakitangan kesihatan yang mahir dengan kelayakan perbidanan dan berdaftar dengan Lembaga Perbidanan Malaysia di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) atau Majlis Perubatan Malaysia bagi Pengamal Perubatan.

Kita mujur, kerajaan telah melengkapi jumlah yang cukup kondusif dari prasarana. Data tahun 2018 mendapati negara kita telah terbina 135 buah hospital kerajaan, 1090 klinik kesihatan dan 1791 klinik desa. Pendeknya, terlalu naif jika ada dikalangan masyarakat yang menolak kemudahan yang disediakan ini. Hatta orang asli sekalipun mendapat akses kesihatan yang begitu kondusif ini.

Suhazeli Abdullah
4.11.2020
Tengkawang

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo