TH: Usah terburu-buru keluar simpanan - Hadi AwangSHAH ALAM, 4 Rabiulakhir 1440H, Rabu – Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyarankan pendeposit Tabung Haji (TH) supaya tidak mengambil tindakan terburu-buru mengeluarkan simpanan mereka di institusi kewangan berkenaan.

Katanya, walaupun wujud kesilapan pentadbiran TH terdahulu, namun adalah tidak wajar jika ada pendeposit mahu bertindak sedemikian kerana institusi berkenaan turut berperanan menjaga kebajikan jemaah haji dan bukan tertumpu kepada sektor ekonomi semata-mata.

"Tidak wajar (mengeluarkan simpanan daripada TH) kerana apa yang penting kita kena perbaiki TH. Jangan sebab nyamuk seekor, kita bakar kelambu. Kalau ada silap (dalam pentadbiran TH), kita perbetulkan," katanya dalam program Bicara Minda anjuran Sinar Harian, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika disoal seorang penonton program berkenaan yang memintanya mengulas mengenai kewajaran pendeposit TH mengeluarkan simpanan mereka dan menabung di bank lain.

Baru-baru ini, TH membuat laporan kepada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur membabitkan bekas pengerusi Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim; bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tan Sri Ismee Ismail; dan Datuk Seri Johan Abdullah serta kakitangan pengurusan kanan susulan dakwaan terlibat dalam penggelapan wang pendeposit bank itu.

Sementara itu, ketika ditanya moderator program Tan Sri Johan Jaafar mengenai hubungan PAS dengan UMNO, Abdul Hadi menyatakan parti Islam berkenaan kekal berpendirian mengambil 'jalan tengah' daripada bekerjasama dengan parti Melayu itu, mahupun Pakatan Harapan.

Namun, jelas beliau, PAS masih boleh bekerjasama dengan mana-mana pihak termasuk kedua-dua seteru politik berkenaan dalam isu-isu yang hanya memberi manfaat kepada negara dan umat Islam.

Bercakap kepada pemberita selepas itu mengenai perhimpunan aman menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) Sabtu lalu, Abdul Hadi menyifatkan ia sebagai satu amalan demokrasi.

"Dakwaan menyatakan perhimpunan itu bagi menjatuhkan kerajaan adalah tidak betul sama sekali kerana kita buat untuk nyatakan kesyukuran atas respon pentadbiran negara yang menunaikan tuntutan kita supaya tidak meratifikasi ICERD.

"Demonstrasi adalah amalan demokrasi tapi ia mesti dibuat dengan aman dan jangan ganggu rakyat," katanya. – Bernama
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget