NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Israel jatuhkan bom seberat 1 tan guna dron

Pesawat udara tanpa juruterbang (UAV) Elbit Systems Ltd, Hermes 900, di kilang dron syarikat berkenaan di Rehovot, Israel. - Foto REUTERS


TEL AVIV: Tentera memaklumkan musuh sukar menjangka atau mengelak serangan dron bersenjata Israel berikutan penggunaan bom graviti senyap atau asap, selain ia berupaya membawa sehingga satu tan peluru.

Selepas lebih dua dekad ia dirahsiakan, Israel Julai lalu mengumumkan kewujudan dron bersenjatanya, selain seorang jeneral memperincikan ia dikendalikan dua kor iaitu udara dan artileri, ketika pertempuran pada November lalu.

Dron terbabit mampu dikawal dari jauh, menjatuhkan bom atau menjalankan pengawasan sebelum kembali ke pangkalan, berbeza dengan dron kamikaze yang dikatakan digunakan dalam serangan hujung minggu ke atas loji pertahanan di Isfahan, seperti didakwa Iran.

Pegawai kanan tentera Israel, ketika memberi taklimat kepada Reuters, berkata armada dron bersenjata termasuk Heron TP bersaiz pesawat penumpang, dihasilkan Israel Aerospace Industries Ltd dan Elbit Systems Ltd bersaiz lebih kecil berbanding Hermes.

Sebelum ini, katanya, 'dron paling berat dimiliki Pasukan Pertahanan Israel, mampu membawa peluru dengan muatan berkesan hampir satu tan'.

Pihak penghasil Israel tidak menghebahkan keupayaan dron bersenjata susulan dasar kerahsiaan Kementerian Pertahanan, seperti digambarkan sumber industri.

Katanya, penjualan dron berkeupayaan bom diputuskan secara antara kerajaan, menafikan keperluan bagi publisiti, selain semua pelurunya adalah buatan Israel dan boleh mencapai kelajuan bunyi.

Bom sedemikian tidak akan dilengkapi sistem pendorong yang menjana bunyi bising dan asap bahan api sebagai pembakar lanjut.

Beliau bagaimanapun, enggan memberi butiran lanjut mengenai senjata itu, selain menjelaskan secara reka bentuknya, tiada siapa yang akan mendengar atau melihat apabila dron bersenjata menyerang.

Bagaimanapun, ia perlu berada pada ketinggian mencukupi supaya enjin kipas dron tidak dapat didengari dengan jelas dari permukaan tanah. - REUTERS

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo