NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kenyataan Kit Siang bukti DAP musuh Islam, UMNO hanya diamUMNO setuju bekerjasama dengan DAP.

UMNO tidak setangkas masa lalu untuk mempertahankan Islam setelah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membawa parti itu bergabung membentuk kerajaan Pusat bersama Pakatan Harapan (PH), termasuk DAP.

Parti keramat Malayu Islam itu hanya diam apabila veteran DAP, Lim Kit Siang menggesa tindakan diambil bagi menghalang Malaysia menjadi sebuah negara Islam, susulan fenomena ‘gelombang hijau’.

Kit Siang pada 9 Disember lalu berkata kerajaan harus melaksanakan dasar-dasar reformasi dan program pembinaan semula negara bagi memastikan Malaysia tidak menjadi negara Islam sepenuhnya dalam dua kali lagi pilihan raya, yang dianggarkannya pada 2032, iaitu 10 tahun dari sekarang.

Bagaimanapun, UMNO yang kini menjadi ‘abang besar’ kepada DAP di dalam gabungan kerajaan PH, gagal membela Islam setelah diserang DAP yang kini turut menjadi kerajaan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam menyifatkan kenyataan itu sebagai halusinasi, sabotaj, pecah amanah dan biadab terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA) Mahmud Hishamuddin Abdul Rashid kenyataan Kit Siang itu tercipta daripada satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan provokasi.

“Kenyataan ini bersifat provokasi dan biadab terhadap umat Islam, tuntutan agama umat Islam dan untuk mempertahankan kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan.

“Kit Siang masih meneruskan kedegilannya menafikan kedudukan Malaysia sebagai negara Islam sepertimana termaktub di dalam Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, katanya PEMBELA meuntut Kit Siang untuk menarik balik kenyataan bersifat sabotaj, biadab dan mendatangkan ketakutan kepada masyarakat.

Menurutanya PEMBELA juga mendesak parti komponen kerajaan PH-UMNO dan Ahli-Ahli Parlimen beragama Islam untuk mengambil tindakan ke atas kenyataan yang dikeluarkan oleh Kit Siang.

“Kami juga mendesak Anwar Ibrahim, sebagai PM 10 yang diamanahkan untuk mengemudi Kerajaan Perpaduan untuk berpegang kepada amanah yang telah dikurniakan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong untuk mengawal ahli-ahli gabungannya supaya menghormati kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan Sumpah Rabbani YDPA untuk memelihara Islam pada semua masa.

“Kami juga mendesak NGO-NGO Islam yang kuat mempromosi dan mempertahankan bahawa dasar-dasar Islam selamat di bawah kerajaan PM 10 yang dibentuk ini untuk menegur dan untuk pihak berkuasa mengambil tindakan yang wajar ke atas kenyataan Kit Siang,” kata Mahmud Hishamuddin.

PEMBELA juga mendesak Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil mengambil tindakan ke atas kandungan penulisan Kit Siang itu.

- agendaily.com

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo