NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tekanan inflasi, kenaikan kadar faedah jejas momentum pemulihan ekonomi-Muhyiddin


BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan tekanan inflasi dan kenaikan kadar faedah akan menjejaskan momentum pemulihan ekonomi.

Menurut Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) itu, inflasi ibarat cukai tambahan kepada golongan miskin dan seterusnya menjejaskan kuasa perbelanjaan memandangkan pertumbuhan gaji juga akan terjejas.

“Kadar faedah yang lebih tinggi pula akan memberi kesan kepada kos pinjaman dan menghalang pelaburan. Sementara itu, ringgit yang lebih lemah juga akan menyebabkan kos import terutamanya makanan menjadi lebih tinggi dan kenaikan harga akan dibebankan kepada pengguna.

“Mereka dalam bidang perkilangan yang mengimport bahan mentah dari luar negara juga akan merasai keperitan apatah lagi bagi yang mempunyai anak belajar di luar negara,” katanya dalam satu wawancara, lapor Sinar Harian.

Menurutnya, walaupun itu bukan satu situasi yang unik kepada Malaysia, perlu diakui bahawa ringgit yang lemah mempunyai implikasi yang serius terhadap ekonomi.

“Walaupun keadaan ekonomi semasa dan daya tahan perniagaan kita mungkin dapat menahan kesan inflasi yang tinggi dan kelemahan ringgit ini, tetapi untuk berapa lama?

“Tekanan inflasi dan ringgit yang lemah digabungkan boleh menghapuskan keuntungan yang kita perolehi dalam tahun pemulihan,” jelasnya.

Tambah beliau, apabila memasuki 2022, kerajaan yakin ia akan menjadi tahun pemulihan dan terbukti dengan pertumbuhan separuh pertama ialah 6.9 peratus dan pertumbuhan suku kedua ialah 8.9 peratus, yang tertinggi di Asia Tenggara.

“Sekali lagi angka-angka ini adalah susulan dasar ekonomi yang telah kami ambil sejak Mac 2020, kami dipengaruhi oleh isu-isu global terutamanya perang di Ukraine, yang telah mengganggu rantaian bekalan global dan membawa kepada pengetatan dasar monetari di negara maju.

“Ini membawa kepada penurunan ringgit dan juga kenaikan kadar dasar semalam (OPR) berturut-turut oleh Bank Negara Malaysia (BNM),” ujarnya.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, pandemik Covid-19 telah memberi kesan teruk kepada pendapatan isi rumah rakyat Malaysia.

Katanya, berdasarkan laporan syarikat penyelidikan media, Mindshare, pendapatan isi rumah sehingga Jun lalu telah menunjukkan penurunan sebanyak 26 peratus berbanding 2018, dengan purata pendapatan isi rumah bulanan di Malaysia ialah sekitar RM2,965.

“Seperti yang kita semua sedia maklum B40, M40 dan T20 dikelaskan mengikut julat pendapatan isi rumah. Secara ringkasnya, B40 ialah mereka yang berpendapatan isi rumah di bawah RM5,000, M40 antara RM5,001 hingga RM10,000 dan T20 mempunyai pendapatan isi rumah melebihi RM10,000.

“Jika kita melihat julat dan klasifikasi ini hari ini, keadaan telah berubah. Lebih separuh daripada mereka yang dikelaskan dalam kategori M40 telah jatuh ke dalam kategori B40.

“Jika kita mengikuti julat pendapatan yang sama seperti sebelum ini menurut laporan, kumpulan pendapatan B40 kini akan menjadi 61 peratus, manakala M40 ialah 14 peratus dan T40 pada 18 peratus, manakala tujuh peratus tidak dapat dikenal pasti,” ujarnya.

Beliau memaklumkan, perubahan ini secara tidak langsung menunjukkan golongan pertengahan semakin mengecil.

Katanya, hasil dapatan dan laporan ini juga konsisten seperti yang dilaporkan oleh Institut Penyelidikan Khazanah bahawa 70 peratus rakyat Malaysia berada dalam kumpulan terdedah akibat wabak itu.

Ujarnya, menurut Mindshare juga, lebih merisaukan apabila 76 peratus daripada kumpulan B61 mempunyai purata pendapatan isi rumah di bawah RM2,965.

“Golongan inilah yang mampu membeli makanan untuk keluarga, tetapi terpaksa makan sekali sehari, berkompromi dengan pilihan protein dan lain-lain,” ujarnya.

Jelas beliau, perkara itu amat membimbangkan dan mendatangkan kesan buruk bukan sahaja untuk momentum pemulihan tetapi agenda pembangunan negara secara keseluruhan.

Katanya, kesan sama turut dialami oleh golongan pertengahan yang sepatutnya memacu penggunaan dengan kuasa perbelanjaan mereka.

“Apabila pendapatan mereka berkurangan, mereka tidak dapat berbelanja. kita akan terperangkap dalam perangkap berpendapatan sederhana dan tidak mampu melonjak ke negara berpendapatan tinggi,” katanya.

Mahyuddin menjelaskan, kerajaan mesti memastikan jaringan keselamatan sosial diperkukuhkan sebagai langkah pertama yang perlu diambil tindakan.

Katanya, sistem kebajikan seperti e-Kasih memerlukan rombakan menyeluruh dan perlu disatukan serta disepadukan untuk menyalurkan bantuan dengan lebih baik apabila perlu.

“Kita mesti meningkatkan jaringan keselamatan sosial untuk sektor tidak formal, pekerja ekonomi gig. Mereka yang memerlukan bantuan mesti boleh mendapatkan bantuan segera tanpa terlalu banyak birokrasi,” ujarnya.

Tambah Muhyiddin, Pada masa yang sama kerajaan mesti mewujudkan ekonomi yang memberi tumpuan kepada peluang pekerjaan dengan gaji yang berpatutan.

Katanya, fokus perlu dilakukan dalam usaha meningkatkan rantaian nilai melalui teknologi yang akan mewujudkan pekerjaan bergaji lebih tinggi.

“Gunakan penyelesaian digital seperti AI atau robotik untuk meningkatkan produktiviti, ini akan membolehkan pertumbuhan gaji yang mampan,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga mesti memastikan Indeks Garis Kemiskinan yang dikemaskini semasa dirinya menjadi Perdana Menteri pada tahun 2020 daripada RM980 kepada RM2,208, terus diselaraskan.

“Ini akan membolehkan kami (MPN) menyasarkan bantuan kepada golongan miskin dengan lebih baik, dan secara serius mengurangkan kemiskinan termasuk kemiskinan bandar,” katanya.

Sementara itu katanya, bagi mengurangkan kesan pertubuhan pertumbuhan global yang lemah pada tahun hadapan, kerajaan perlu fokus kepada melindungi isu pekerjaan terutama bagi sektor Perusahaan Mikro, Kecil Dan Sederhana (PMKS dan komoditi.

“Hasilkan resit pelancongan melalui strategi kempen inovatif yang menyasarkan pasaran tertentu yang mungkin kalis kemelesetan. Ini adalah beberapa idea tetapi kita perlu menyelam lebih dalam, mendiagnosis masalah dan menetapkan penyelesaian dengan betul.

“Namun, apa yang paling penting ialah responsif kepada keperluan rakyat. Walaupun ruang fiskal kita sempit, kita mesti mencari cara untuk melindungi rakyat dan mengurangkan kesan cabaran.

“Kami telah melakukannya sebelum ini semasa pandemik, dengan campuran dasar yang betul, dasar dan kepimpinan yang konsisten, saya percaya Malaysia boleh mengharungi ribut ekonomi,” tegasnya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo