NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tak perlu tunduk desakan iktiraf sijil UEC, wujudkan sekolah satu aliran


BANGI, 2 Jamadilawal 1444H, Ahad
– Kerajaan Perpaduan yang dibentuk hari ini tidak sewajarnya tunduk dengan memberikan autonomi untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang berpandukan pendidikan Taiwan.

Ketua Pergerakan Wira Putra Malaysia, Nasrul Ali Hassan Abdul Latif berkata, permintaan pertubuhan pendidikan Cina perlu ditentang berikutan tidak selari dengan status quo sistem pendidikan negara.

Bahkan, ia melanggar aspek piawaian sukatan mata pelajaran dan bahasa yang sangat jelas.

“Baru empat hari Datuk Seri Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, pertubuhan Dong Zong sudah tunjuk belang.

“Mereka menuntut pengiktirafan UEC dan peruntukan kekal bagi aliran berkenaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, Dong Zong menggesa kerajaan baharu mengiktiraf sijil UEC dan menginstitusikan peruntukan Sekolah Menengah Persendirian Cina secepat mungkin.

Atas dasar itu, Wira Putra menggesa Menteri Pendidikan yang bakal dilantik tidak perlu memberi keutamaan kepada tuntutan itu sebaliknya meneruskan dasar kementerian sedia ada.

Nasrul Ali menambah, menteri tersebut perlu menjadikan semua sekolah jenis kebangsaan yang diletakkan di bawah sistem pendidikan kebangsaan untuk dijadikan sekolah perpaduan atau satu aliran.

“Perpaduan yang cuba diperkenalkan sepatutnya bukan semata-mata di Parlimen, tetapi diterjemah kepada semua peringkat bagi menjamin keharmonian dan perlu bermula di sekolah.

“Perpaduan dan kesatuan yang dipupuk dari sekolah satu aliran mampu memberi impak positif dalam membentuk generasi yang sayangkan tanah air serta saling hormat menghormati sesama etnik,” tegas beliau.

Menurut Nasrul Ali Hasan, sekiranya Sekolah Menengah Persendirian Cina tidak diletakkan di bawah sistem pendidikan kebangsaan dan dikategorikan sebagai pendidikan swasta, pengiktirafan dan sebarang dana kerajaan tidak wajar diberikan kepada sekolah vernakular tersebut.

Sebaliknya, beliau menegaskan, pemerkasaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di bawah Dasar Pendidikan Kebangsaan perlu diutamakan dan pengiktirafanbSijil UEC yang akan merenggangkan semangat perpaduan dan keharmonian kaum di negara ini perlu ditolak.........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo