NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Setelah kalah di Tambun, Peja merisik UMNO untuk tubuh kerajaan Perak


PETALING JAYA:
Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Perak Ahmad Faizal Azumu dipercayai sedang mengorak langkah untuk membentuk kerajaan baharu negeri itu.

Beliau dijangka mengetuai perbincangan dengan Barisan Nasional (BN) dalam usaha menubuhkan kerajaan gabungan.

Spekulasi berhubung peranannya sebagai ketua perunding timbul selepas tewas dalam saingan di Parlimen Tambun kepada Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim.

Faizal yang lebih dikenali sebagai Peja, enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi PN Perak Razman Zakaria, berkata pihaknya hanya mahu berunding dengan BN sahaja bagi menubuhkan kerajaan negeri baharu, sekali gus menolak kerjasama dengan PH.

Faizal berkata, pertandingan mempertahankan Tambun dengan Anwar disifatkan sengit dan rancak. “Saya harap Anwar akan memainkan peranannya sebagai Ahli Parlimen Tambun secara serius dan melihat kepada keperluan kawasannya. Ia merupakan kawasan Parlimen besar dan sentiasa memerlukan perhatian.”

PN menang 26 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, di mana 17 dikuasai PAS dan 9 dimenangi Bersatu. PH pula menang 24 kerusi, manakala BN menang sembilan (Umno 8 dan MCA 1).

Kerajaan negeri boleh dibentuk menerusi majoriti mudah, 30 kerusi.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo