NOTIS:

Belum ada lagi....

Sudah tiba masa Malaysia cipta sendiri ubat antiviral baharu

0

Langkah jangka panjang untuk mendepani gelombang baharu COVID-19 perlu difikirkan dengan serius. - Foto hiasan

TIDAK lama selepas mengharungi gelombang varian Omicron pada Februari hingga April lalu, Malaysia kembali berdepan dengan ancaman gelombang baharu susulan kemunculan varian Omicron BA.5.

Oleh kerana subvarian BA.5 adalah keturunan varian Omicron, karakternya masih menyerupai induknya, iaitu sangat mudah merebak dan mampu menghindar daripada antibodi terhasil, sama ada daripada vaksinasi atau jangkitan varian sebelumnya.

Kemampuan menghindar antibodi memberi keunggulan kepada subvarian ini dari segi kebolehjangkitan semula. Ada pesakit terjangkit subvarian BA.5 seawal empat minggu selepas jangkitan sebelumnya.

Saintis Universiti Tokyo memberi amaran subvarian BA.5 mampu masuk lebih jauh ke dalam paru-paru, berbeza dengan varian Omicron asal yang cenderung menjangkiti salur pernafasan bahagian atas.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo