NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sesi persekolahan kembali biasa mulai esok

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berucap ketika hadir pada Majlis Ihya Ramadan bersama warga pendidikan di Kota Bharu. - Foto NSTP/Nik Abdullah Nik Omar

KOTA BHARU: Sesi persekolahan kembali tanpa sistem penggiliran mulai esok, kata Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin.

Beliau berkata esok adalah tarikh penting bagi warga Kementerian Pendidikan (KPM) kerana murid yang hadir secara penggiliran tidak perlu lagi menggunakan sistem berkenaan.

Katanya, kehadiran ke sekolah dan pengoperasian sekolah adalah sama seperti sebelum pandemik COVID-19.

"Mungkin kita akan melihat bagaimana anak-anak datang ke sekolah dan melihat keadaan di luar yang semakin terbuka membuatkan ada yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

"Jadi, saya menyeru jasa baik pihak Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah dan guru bagi memastikan kali ini sekolah akan dibuka dan tidak lagi ditutup.

"Penat tutup kena marah, buka kena marah, buat penggiliran kena marah, tak buat kena marah, serba tidak kena. Dalam keadaan yang hampir pulih, apa yang penting kita semua mematuhi SOP yang ditetapkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Ihya' Ramadan Menteri Kanan Pendidikan bersama warga Pendidikan Kelantan, di sini, hari ini.

Pada masa sama katanya, pihaknya akan mengeluarkan garis panduan 4.0 dalam masa terdekat dengan keadaan lebih terbuka, namun memastikan segala ketetapan dibuat dapat dipenuhi.

"Ada orang tanya bila nak keluarkan garis panduan, ada yang cakap KPM lembab sedangkan nak melaksanakan sesuatu perkara bukan boleh tukar begitu sahaja.

"Kita perlu berbincang satu persatu termasuk dengan Kementerian Kesihatan mengenai pendekatan yang perlu dilaksanakan dan apa garis panduan yang perlu dimasukkan.

"Insya-Allah dalam masa terdekat kita akan keluarkan garis panduan 4.0," katanya.

Sumber | BH Online
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo