NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Op Hari Raya: Cuti pegawai, anggota penguat kuasa JPJ dibeku

Lokman berkata pihaknya telah memeriksa 50 peratus daripada 77 depoh bas di seluruh negara dan setakat ini kesemua bas berada dalam keadaan baik untuk beroperasi. - Foto Hiasan


KLANG: Seramai 2,200 pegawai dan anggota daripada bahagian penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di seluruh negara dibekukan cuti sepanjang pelaksanaan Op Hari Raya Aidilfitri (Op HRA) 2022.
Pengarah Kanan Penguatkuasa JPJ Datuk Lokman Jamaan berkata, operasi khas yang akan bermula 29 April hingga 8 Mei itu memfokuskan penguatkuasaan dan advokasi bagi menurunkan kadar kemalangan jalan raya ketika perayaan Aidilfitri.
Lokman berkata daripada jumlah tersebut, seramai 300 anggota dan pegawai di Selangor dibekukan cuti dengan 160 daripada mereka akan ditugaskan di lapangan pada satu-satu masa.
Beliau berkata kesemua penguat kuasa akan ditugaskan bagi menjalankan pemantauan menyeluruh di semua kawasan yang dikenal pasti sebagai lokasi panas iaitu kawasan kerap berlaku kemalangan dan kesesakan serta melaksanakan pemeriksaan bas di depoh, lebuh raya dan jalan utama.
"Selain itu, Op HRA menumpukan operasi khas motosikal, penyamaran rambang anggota sebagai penumpang bas dan pematuhan penggunaan Lesen Permit Sementara (LPS)," katanya selepas melakukan pemeriksaan bas di Depoh Bas Sani Ekspress, Klang Sentral di sini, hari ini.
Lokman berkata pihaknya telah memeriksa 50 peratus daripada 77 depoh bas di seluruh negara dan setakat ini kesemua bas berada dalam keadaan baik untuk beroperasi.
"Kita melaksanakan pemeriksaan bersifat teknikal dari segi brek, enjin, pengudaraan dan pendawaian sama ada berfungsi dengan baik atau tidak.
"Setakat ini, hampir sebahagian besar depoh itu sudah diperiksa dan tiada kesalahan atau tindakan penguatkuasaan diambil," katanya.
Lokman berkata pihaknya menjangkakan lebih 14 juta kenderaan akan membanjiri jalan raya sepanjang musim perayaan dengan dua juta daripadanya akan berada di atas lebuh raya pada satu-satu masa.
-- BERNAMA............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo