NOTIS:

Belum ada lagi....

Visi ‘Metaverse’ perlu 15 tahun untuk direalisasikan

0

Sejak Facebook mengumumkan peralihan nama ke Meta, dan memfokuskan kepada arena metamesta, pelbagai pihak telah turut mengumumkan langkah lebih kurang sama, sekaligus menjadikan metamesta sebuah hype terbaru dikalangan pelbagai syarikat.

Namun, salah satu perkara yang tidak diambil kira ramai adalah berkenaan dengan tempoh pembangunannya. Metasendiri menyasarkan visi metamesta akan mengambil masa sekitar 10 ke 15 tahununtuk direalisasikan.


Pelbagai kajian dan penyelidikkan perlu diambil-kira, dan Meta sendiri membelanjakan berbilion ringgit dalam proses pembangunannya. Pada 2021 terakhir sahaja, Meta membelanjakan lebih RM42 bilion untuk pasaran baharu ini.

Selain Meta, antara syarikat yang telah memperlihatkan konsep mereka adalah Microsoft. Disamping itu, Apple dan Google pula dilihat sedang memfokuskan terhadap arena AR/VR melalui peranti baru akan datang mereka.

Sumber | Amanz............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo