NOTIS:

Belum ada lagi....

Peter Anthony bakal tubuh parti tempatan baharu, Sah tinggalkan Warisan,

0

KOTA KINABALU: Ahli Dewan Undangan Negeri Melalap, Datuk Peter Anthony mengumumkan keluar Parti Warisan Sabah (Warisan) selepas hilang kepercayaan kepada parti itu.
Turut sama mengumumkan keluar parti adalah Adun Limbahau, Datuk Juil Nuatim.
Peter turut menjelaskan akan menubuhkan parti baharu dan akan mengumumkan perkara tersebut dalam tempoh terdekat.
"Saya dan juga Adun Limbahau, Datuk Juil Nuatim mengumumkan keluar dari Parti Warisan demi kebaikan negeri Sabah. Ini kerana perjuangan ini bukanlah perjuangan perseorangan, ini adalah perjuangan untuk rakyat, menjadi wakil rakyat ini adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membela rakyat.
"Tetapi kalau kita berseorangan dan tidak bersama-sama pemimpin-pemimpin yang ada di negeri Sabah ini bagaimana kita mahu membantu rakyat?
"Rakyat perlu pembelaan dan rakyat tidak hanya berdepan masalah pandemik Covid-19 malah rakyat berada dalam kesusahan dan sebab itu kami mengumumkan keluar parti pada hari ini," katanya dalam sidang media khas yang diadakan di Kota Kinabalu pada Selasa.
Ditanya mengenai parti baharu itu, beliau berkata ia merupakan parti tempatan dan melibatkan pelbagai suku kaum di negeri tersebut.
Terdahulu, tiga termasuk dua pemimpin kanan Warisan bertindak meninggalkan parti itu.
Pada 25 Februari lalu, ADUN Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir mengumumkan keluar parti atas alasan Warisan masih mengutamakan politik berbanding kesejahteraan rakyat.
Awal Oktober lalu, ADUN Sindumin, Datuk Dr Yusof Yacob mengumumkan keluar daripada Warisan untuk menjadi wakil rakyat bebas yang menyokong kerajaan dan diikuti Ahli Parlimen Lahad Datu, Datuk Mohamaddin ketapi pada 30 Oktober.

--ASTRO AWANI............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo