NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAHANG: 4 Daerah catat penambahan mangsa
JERANTUT: Mangsa banjir di empat daerah di Pahang iaitu Temerloh, Bera, Maran dan Pekan meningkat apabila banyak kawasan dinaiki air apabila arus Sungai Pahang, Sungai Jelai dan Sungai Semantan mengalir ke hilir.

Keseluruhannya, banjir di Pahang bertambah baik berikutan tiada hujan sejak tiga hari lalu manakala jumlah mangsa berkurangan kepada 33,844 orang sehingga jam 8 pagi ini, berbanding 35,213 pada 4 petang semalam.

Banyak daerah menunjukkan pengurangan mangsa dan penduduk mula pulang untuk mencuci rumah masing-masing walaupun mereka masih tinggal di Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pahang berkata jumlah mangsa banjir pada jam 8 pagi ini daripada 10,051 keluarga di 244 PPS.

Katanya, di Temerloh mangsa bertambah kepada 12,663 dari 3,629 keluarga di 79 PPS berbanding 12,275 petang semalam daripada 3,514 keluarga di 81 PPS.

Menurutnya mangsa banjir di Bera turut meningkat kepada 2,282 dari 654 keluarga di 22 PPS berbanding petang semalam 2,184 mangsa dipindahkan ke 20 PPS membabitkan 623 keluarga .

Katanya, daerah Maran turut menunjukkan peningkatan iaitu jumlah mangsa banjir kini meningkat ke 1,183 dari 332 keluarga di 28 PPS berbanding semalam 1,160 mangsa banjir.

"Di Pekan turut meningkant dengan mencatatkan 1,790 mangsa dari 534 keluarga di 21 PPS pagi ini berbanding hanya 1,745 semalam dari 520 keluarga di 21 PPS.

Daerah lain menunjukkan penurunan mendadak di mana Bentong mencatatkan 4,700 mangsa dari 1,597 keluarga di 17 PPS dan Raub mempunyai 176 mangsa banjir dari 48 keluarga di tiga PPS.

Daerah lain yang berkurangan ialah Jerantut dengan 605 mangsa dari 131 keluarga di 13 PPS, Lipis 894 mangsa dari 281 keluarga di sembilan PPS manakala Kuantan 9,646 mangsa dari 2,845 keluarga di 34 PPS.

Dalam perkembangan sama, lebih banyak jalan kini dibuka kecuali di daerah yang menghadapi peningkatan paras air air.

Katanya di Temerloh, Jalan yang masih ditutup ialah Jalan Kuala Lumpur – Kuantan, Jalan Gemas – Temerloh, Jalan Temerloh – Mentakab, Jalan Bolok- Sok Mek, Jalan Utama Mempaga/Bkt Damar/Lakum, Jalan Kampung Gantok, Jalan Seberang Temerloh, Jalan Kampung Lipat Kajang, Jalan Teluk Ira-Rumpun Makmur, Jalan Simpang Songsang-Bangau, Jalan Megat Segama, JalanPaya Luas – Paya Jauh, Jalan Kg Belenggu, Jalan Bahagia – Belenggu halt, Jalan Batu Kapur – Sg. Buloh,

Jalan Sanggang–Lubuk Kawah dan Jalan Jenderak Loop.

Di Pekan jalan yang ditutup ialah Jalan Teluk Ganchong Lepar, JalanPelak –Belimbing dan Jalan Mentiga Terapai.

Di Bentong Jalan yang ditutup ialah Jalan Karak - Simpang Pelanggai manakala di Maran Jalan Pekan Sehari Kg Awah,

Jalan Kampung Wau /Kertau, Jalan Serengkam, Jalan Bukit Tajau-Bandar Pusat Jengka, JalanChenor Sekara Kening, Jalan Peijing dan Jalan Masuk Kampung Paya Ladang.

Manakala di Bera jalan yang ditutup ialah Jalan Gemas-Temerloh, Jalan Bohor Bahru, Jalan Bukit Serdang, Jalan Kampung Menteri, Jalan Kuala Bera, Jalan Charuk Puting – Guai dan Jalan Charuk Puting –Selindang. 


--BH


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo