NOTIS:

Belum ada lagi....

Akta MKN, Hakim tolak saman Anwar

0

Mahkamah Persekutuan hari ini berkata Yang di-Pertuan Agong tertakluk kepada nasihat Kabinet ketika mengumumkan penghakiman sekali gus menolak saman yang dikemukakan Presiden PKR Anwar Ibrahim yang menuntut pengisytiharan Akta Majlis Keselamatan Negara sebagai tidak mengikut Perlembagaan.

Anwar menuntut pengisytiharan tersebut dengan alasan Akta MKN menjadi undang-undang berdasarkan “pindaan tidak berperlembagaan”, dan berikutan itu enakmen-enakmen di bawahnya melanggar Artikel 149 Perlembagaan serta Artikel 9 (2) mengenai kebebasan untuk bergerak.

Anwar merujuk pindaan Artikel 66 pada tahun 1994 ketika negara di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) di mana beliau menjadi timbalan perdana menteri ketika itu.

Pindaan tersebut menyatakan rang undang-undang yang diluluskan di Parlimen akan secara serta-merta menjadi undang-undang dalam masa 30 hari setelah ia dikemukakan kepada Agong, walaupun ketika ia tidak mendapat persetujuan raja.
............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo