NOTIS:

Belum ada lagi....

Pengerusi veteren UMNO tegur sikap kelam kabut, gopoh

0
Pengerusi Veteran UMNO Malaysia, Datuk Othman Desa.

Kuala Lumpur: "Jangan kelam kabut, jangan gopoh. Buat masa ini tukar kerajaan memang tidak sesuai.

"Tempoh masa sebulan sudah pun diberikan. Selepas tempoh itu, kalau masih gagal, barulah kita bertindak," kata Pengerusi Majlis Veteran Umno Malaysia Datuk Othman Desa.

Menurutnya, gencatan politik oleh semua parti perlu diadakan segera bagi memberi ruang kepada kerajaan memberi fokus untuk mengawal wabak Covid-19.

Katanya, ketika ini nyawa rakyat perlu diberi keutamaan dan sebarang pertukaran tidak akan mengubah keadaan.

"Ini adalah berkaitan dengan masa. Memang tidak sesuai untuk tukar kerajaan, jatuhkan orang itu, naikkan orang ini. Tidak ada manfaatnya.

"Buang yang keruh, bukan masanya kita letakkan parti dalam keadaan genting kerana kerajaan ini dibentuk secara bersama, jadi buatlah kerja dulu sehabis baik," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, tidak adil untuk melabel Ahli Parlimen terbabit termasuk mereka yang menganggotai Kabinet sebagai derhaka kerana mereka juga mempunyai pertimbangan sendiri.

Katanya, sebagai anggota pentadbiran kerajaan, sudah tentu Ahli Parlimen berkenaan tahu apa yang sedang dilakukan dan sebarang usaha untuk mengubah perancangan secara mengejut hanya akan mengeruhkan keadaan.

"Kerja ini sedang berjalan, biarlah mereka (pentadbiran) ini buat kerja dulu. Kalau diganggu di tengah-tengah, yang susahnya nanti kita semua," katanya.

Beliau mengulas keputusan 31 ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menyatakan sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan akur dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong bahawa usul undi percaya akan dilakukan pada sidang Parlimen September ini.

Katanya, langkah terbaik yang boleh dilakukan parti adalah menyelesaikan kekeliruan ahli parti serta menumpukan sepenuhnya usaha untuk memerangi Covid-19.

"Itu yang perlu dilakukan. Umno jangan terikut-ikut dengan pihak lain kerana kita sedang berkhidmat. Selagi boleh, lakukan yang terbaik," katanya.

- Hmetro

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo