NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dari kaca mata Tan Sri Muhyiddin Yassin.Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

11 Jun 2021.

Pagi tadi saya telah melawat Hospital Pakar Kanak-Kanak (HPKK) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk melihat sendiri persiapan pihak HPKK sebelum mula menerima dan merawat pesakit COVID-19 pada minggu hadapan.

Pengoperasian HPKK UKM sebagai sebuah hospital COVID-19 adalah susulan penguatkuasaan Seksyen 3 dan Seksyen 4 Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang telah saya tandatangani pada 4 Jun 2021.

Melalui kedua-dua seksyen ini, Kementerian Kesihatan Malaysia boleh mengambilmilikan sementara HPKK UKM dan lain-lain sumber termasuk sumber manusia bagi tujuan menangani pandemik COVID-19.

Alhamdulillah dengan adanya HPKK UKM ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai fasiliti tambahan untuk menguruskan pesakit-pesakit COVID-19 yang kritikal dari kawasan sekitar Lembah Klang.

Ingin saya nyatakan di sini bahawa langkah-langkah seperti kerjasama antara KKM dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui Ordinan Darurat ini adalah penting untuk menentukan supaya sistem kesihatan kita tidak runtuh sewaktu situasi pandemik COVID-19.

Alhamdulillah sejak bermulanya pandemik ini sehinggalah sekarang, Kerajaan terus komited membiayai pelbagai kemudahan dan peruntukan di bawah Ordinan Darurat bagi memastikan sistem penjagaan kesihatan negara kita dapat meneruskan fungsinya pada tahap yang optimum.

Saya juga berkesempatan melihat proses pemberian vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) pandu lalu di HPKK UKM yang dioperasikan secara bersama dengan kakitangan Hospital Canselor Tuanku Muhriz.

Insya-Allah semoga usaha ini akan membantu untuk mempercepatkan proses pemberian vaksinasi dan seterusnya mencapai imuniti berkelompok yang disasarkan.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo