NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Konvensyen DAP: Polis siasat dakwaan langgar SOP


15 MAC: Polis sudah memulakan siasatan berhubung dakwaan terdapat pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) ketika Konvensyen DAP Perak ke-19 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Ipoh, Perak kecoh semalam.

Ketua Polis Daerah Ipoh A. Asmadi Abdul Aziz, mengesahkan polis menerima sebuah laporan mengenai kesalahan-kesalahan melanggar SOP yang dilakukan ketika terjadinya kekecohan di acara tersebut.

“Kekecohan yang berlaku semasa perjalanan atur cara konvensyen ini adalah berbentuk pertengkaran mulut dan keadaan berjaya dikawal tanpa berlakunya kejadian yang tidak diingini,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Terdahulu, media melaporkan Konvensyen DAP Perak yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Ipoh, Perak kecoh seketika apabila timbul dakwaan berlaku penipuan jumlah perwakilan yang dibenarkan untuk mengundi ahli jawatankuasa DAP negeri.

Kekecohan itu berlaku sebaik saja Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng selesai berucap merasmikan Konvensyen DAP Perak ke-19 yang dihadiri kira-kira 2,000 perwakilan dan ahli DAP negeri.

Difahamkan dakwaan itu timbul apabila kumpulan dipercayai memihak Ahli Parlimen Kampar, Thomas Su Keong Siong dan Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran mengatakan pihak penganjur terus membenarkan perwakilan membuat pendaftaran untuk mengundi lebih daripada masa yang ditetapkan.

Sementara itu Thomas Su Keong berkata, kekecohan itu disebabkan proses pendaftaran pemilih yang sepatutnya tamat pada 10 pagi, tetapi tiba-tiba disambung sehingga 12 tengah hari.

Mengulas lanjut, Asmadi, berkata konvensyen tersebut merupakan satu acara tertutup dan pihak Polis Daerah Ipoh tidak dimaklumkan tentang penganjuran program tersebut, dan pemantauan polis mendapati jumlah kehadiran dan kapasiti dewan adalah mematuhi SOP PKPB.

“Konvensyen tersebut merupakan satu acara tertutup dan pihak polis daerah Ipoh tidak dimaklumkan tentang penganjuran program tersebut. Sesungguhnya, penganjuran program ini dibenarkan di bawah SOP PKPB digariskan Majlis Keselamatan Negara dengan 50 peratus kapasiti dewan dan syarat SOP PKPB dipatuhi,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo