NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gerakan – Langkah Bijak Atau Sekadar Perhiasan Dalam PN?


Keputusan Gerakan menyertai Perikatan Nasional (PN) dan penerimaan gabungan itu secara mengejut menimbulkan beberapa persoalan dan penganalisis politik berkata Gerakan akan menjadi “perhiasan indah yang terdiri daripada berbilang kaum” dalam apa disifatkan sebagai gabungan Melayu-Islam.

Bagaimanapun, “waktu” keputusan itu dibuat tetap menjadi persoalan.

Penganalisis politik Kenneth Cheng berkata, Presiden Gerakan Dominic Lau Hoe Chai menyuarakan niatnya untuk bergabung dengan PN dalam banyak kesempatan sejak tahun lalu.

“Muhyiddin Yassin sepatutnya menerima permintaan itu lebih awal tetapi penundaan itu mungkin perlu dipertimbangkan. Adakah Barisan Nasional (yang terdiri daripada Umno, MIC dan MCA) dan PN (PAS dan PPBM) berpisah dan adakah Muhyiddin memerlukan parti majoriti orang Cina untuk menggantikan MCA?” soalnya.

Katanya, ini bermakna, Gerakan mungkin bermanfaat bagi gabungan itu sebagai parti berbilang kaum dalam gabungan kerajaan.

Terdahulu, Lau mengesahkan Muhyiddin menerima parti itu sebagai sebahagian daripada PN.

Tetapi, Cheng yang juga ahli Agora Society berkata, ia adalah langkah “oportunistik” oleh Gerakan untuk berkerjasama dengan gabungan yang memerintah kerana keputusan itu tidak berdasarkan prinsip ideologi atau aspirasi yang sesuai dengan PN.

“Mereka ingin bersama gabungan PN yang menjadi kerajaan ketika ini,” katanya.

Gerakan tewas di semua 11 Parlimen dan 31 kerusi DUN yang ditandinginya pada PRU14. Sebulan kemudian pada 9 Mei, parti itu mengumumkan akan keluar daripada BN untuk memainkan peranan sebagai parti pembangkang yang bebas dan konstruktif.

Sejak itu, Gerakan mula mencari rentak untuk memulakan perjalanan politiknya yang terhenti.

Penganalisis politik Oh Ei Sun berkata, menerima parti komponen kecil seperti Gerakan yang mempunyai seorang anggota di Dewan Undangan Negeri (juga pembelot DAP) ke dalam PN dilihat sebagai “perhiasan berbilang kaum yang cantik”.

“Bagi PPBM, menerima Gerakan adalah suatu tindakan yang tidak akan menjejeskannya.

Penganalisis politik Azmi Hassan berkata, ia merupakan langkah strategik Muhyiddin untuk menerima parti pelbagai kaum ke dalam PN.

“Selain itu, Muhyiddin dapat memberikan beberapa kerusi kepada Gerakan untuk bertanding di Pulau Pinang tanpa bantahan daripada PPBM dan PAS,” katanya. - malaysiannow.com

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo