NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Apa ada dibelakang krisis Perak?

Krisis Perak tetap menjadi perhatian seluruh negara. Ia seakan universiti politik rencam di Malaysia.
Perak menjadi negeri pertama "sembah derhaka" menteri besar melayu kepada sultannya. Kita mula belajar betapa kuasa Sultan di negeri negeri Melayu masih teguh.

Terengganu dengan Idris Jusuh, Perlis dengan Syahidan Kasim dan Pahang bersama Adnan Yaakob ada pengalaman bersama istana selain Perak.

Menariknya kali ini, Perak menghadapi krisis Menyeri Besar yang hilang keyakinan dari usul percaya sekutunya. Lebih menarik sekutu yg mengusulkan undi percaya itu sendiri tidak percaya termasuk pengusul dan penyokong usul. Kan lebih senang kalau di sebut usul tidak percaya.

Pelik juga PAS sebagai sekutu dalam kerajaan telah menyokong usul rakan sekutunya sebaliknya sekarang di letakkan dalam di lemma dengan tuduhan khianat. Bukankah PAS menyokong isul itu? Ucapan YB Razman yg juga Pesurruhjaya PAS membuktikan kesetiaan PAS kepada MB dan usul rakan sekutunya umno. PH yang menolak usul umno pula bersekutu bersama umno.

Kita tidak tahu apa "sembang belakang" antara umno dan PH. Wakil PH mengesahkan perbincangan itu beberapa kali. Apakah umno Perak menunjukkan dia "main kayu tiga" dengan PH. Siapakah mentor umno Perak dalam isu ini?

Saya agak terkejut dengan kenyataan beberapa pemimpin tinggi Umno bahawa move DUN Perak tidak di bincangkan di peringkat tertinggi. Saya tak pelik kenyataan Anuar Musa yg telah di label oleh sebahagian umno sebagai agen PN tetapi ia datang dari timbalan Presiden umno Datuk Mat Hasan. 

Rata rata orang Pas dan Umno tahu bahawa Tok Mat adalah orang yg bertanggungjawab bersama TG Hj Hadi membentuk Muafakat Nasional. Ia lebih menjiwai semangat MN berbanding DS Zahid Hamidi yg tiba di saat umno dan PAS sedang minum petang bersama.

Tidak pelik jika DSZJ di dedahkan memberi sokongan kepada Anwar bersama DS Najib. Saya berharap mereka bukan mentor Saarani dan umno Perak dalam isu ini.

Isu MB Perak bermula dari usaha pembentukannya lagi. Umno mmg menuntut kerusi itu atas dasar majoriti di miliki. Kita mesti akui, pembentukan bukan melalui PRU tidak berasaskan bilangan kerusi. Apatah lagi Peja adalah Menteri Besar yg memerintah ketika itu. 
PH Juga melantik Tun M sebagai PM walaupun bukan dominan.

Adalah mustahil Peja ingin hilang kerusi MB dengan menyertai gabungan PN.. Tentulah syarat pengorbanannya di sertai jawatan yg dimilikinya kekal. Saya tak fikir seorang ahli politik bertindak selain cara Peja. Mereka bukan parti Islam seperti PAS.

Pilihan yg ada hanyalah:

Peja kekal MB dengan membawa bersamanya penyokong dari PH.

Peja di bawa ke Pusat untuk jawatan lebih tinggi atau

Tunggu sehingga PRU 15 sebelum di bincangkan semula kerusi panas itu.

Kedua dua opsyen itu di tolak, pilihan ketiga di sepakati namun umno Perak ada pilihan sendiri kemudiannya setelah hampir setahun melalui persetujuan PH untuk menukar MB melalui usul sebelum PRU 15. Saya yakin PRU 15 tidak lama lagi. Namun kesabaran UMNO Perak berakhir semalam. Mereka rela berkolaborasi dengan musuh.. PH. 

Apa yg berlaku telah berlaku.. Namun PERSOALANNYA.. Apa yg akan berlaku?

Kini SEDANG BERLAKU... PH telah menghantar wakil mengadap Sultan. Saya tidak tahu inti bicara mereka tetapi saya sangat yakin.. Antara dua iaitu menubuhkan kerajaan PH yang pastinya tidak cukup kerusi atau ingin menyertai kerajaan umno. 

Pilihan kedua lebih rasional berdasarkan pengakuan pertemuan PH dan umno sebelum ini. Walaupun YB Manap ( pembawa usul yg tidak menyokong usul sendiri)- dari umno menafikan hubungan sulit dengan DAP, namun pengakuan PH adalah hakikatnya. Masa akan menentukan samada Umno yg sedang bergelut merebut kerusi MB antar tiga pemimpin mereka mengkhianati harapan ummat islam dan bangsa melayu atau tidak.

Saya TEGASKAN... Membawa mana mana kompenan PH ke dalam kerajaan adalah mengembalikan kuasa kepada DAP melalui hidden hand seperti kerajaan Nizar dulu.

Pemimpin di peringkat Pusat sedang berhempas pulas membetulkan kerakusan UMNO Perak. PAS, UMNO dan PPBM pastinya perlu berbincang mencatur dan mengatur. Domino di Perak akan sampai seluruh negara.

UMNO pusat telah memberi isyarat awal yg baik bagi menghentikan daun pertama yg jatuh itu. PAS dan PBPM perlu menyambut ukhuwwah ini sebaiknya demi menghalang jari PH yg menjatuhkan daun pertama domino.

Rakyat mengharapkan yg terbaik. Ummat islam mengimpikan apa yg sedang dinikmati berterusan. Jangan menjadi asbab kebencian dan kekecewaan rakyat terhadap ahli politik.

FHOAS
051220

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo