NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PRN Sabah : Pengundian Sebelah Pagi Berjalan Lancar

Kota Kinabalu: Proses pengundian berjalan lancar dengan petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus memastikan prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi setiap pengundi, termasuk memeriksa suhu badan, penjarakan fizikal serta memakai pelitup muka.

SPR dan Kementerian Kesihatan sememangnya memandang serius cabaran pandemik Covid-19 semasa proses pengundian pada pilihan raya negeri, hari ini.

Malah, seorang pengundi yang mempunyai suhu badan tinggi diminta ke khemah khas untuk pemeriksaan lanjut sebelum dibenarkan mengundi di Pusat Pengundian Sekolah Kebangsaan (SK) Serusup, Tuaran.

Petugas SPR juga kelihatan bersusah payah untuk memudahkan pengundi melaksanakan tanggungjawab mereka.

Contohnya, petugas SPR dilihat mendukung seorang warga emas lelaki Nursalin Darun, 65, ke saluran mengundi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Garam, Kinabatangan sebaik sahaja tiba di pusat mengundi tersebut.

Bagi pengundi pula, walaupun ada yang terpaksa berkerusi roda dan bertongkat, namun, mereka masih tetap komited memastikan suara dan undian mereka turut serta dalam mencorakkan keputusan pilihan raya ini.

Warga emas dari Tuaran, Hasnah Mukai, 70, yang merupakan pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sulaman mengambil keputusan untuk keluar mengundi lebih awal kerana beliau tidak mahu bersesak-sesak dengan orang ramai, tambahan pula dalam suasana pandemik Covid-19.

"Makcik sudah tua… Jadi makcik mahu datang awal untuk mengelak penyakit berjangkit. Makcik harap semua pengundi keluar awal untuk mengundi dan tunaikan tanggungjawab kepada negeri Sabah supaya pilihan raya ini lancar. Buatlah pilihan bijak," katanya ketika ditemui.

Seorang lagi warga emas Mary Ogiu, 82, dari Tambunan turut tidak melepaskan peluang keemasan untuk datang lebih awal bagi memilih calon di SK Pekan, Tambunan, kira-kira 9 pagi.

Sementara itu, bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia yang juga calon DUN Usukan Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak mengundi di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chung Hwa, Kota Belud, manakala Timbalan Presiden Warisan, yang juga calon DUN Moyog, Datuk Darell Leiking pula selesai mengundi di SK Sugud, Penampang pada 9.40 pagi.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Christina Liew, yang juga calon DUN Api-Api, selesai mengundi di SK Sacred Heart, Kota Kinabalu pada 10.05 pagi dan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Datuk Hajiji Noor selesai mengundi pada 10.10 pagi di SK Serusup, Tuaran.

Lagi gambar sekitar pengundian sejak Rabu lepas. Sumber gambar : twitter

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo