NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

IMAM TERSALAH TEMPAT BERDIRI KETIKA SOLAT JENAZAH

SOALAN :

Selalu kita lihat ketika solat jenazah imam akan berdiri dekat kepala mayat yang lelaki dan pada pinggang mayat yang perempuan.

Adakah ia suatu kemestian?

Bagaimana kalau imam tersalah berdiri pada kepala mayat perempuan?


JAWAPAN :

Apabila menunaikan solat jenazah adalah disunatkan imam berdiri dekat kepala mayat lelaki dan jika mayat perempuan imam berdiri pada pertengahannya badannya.

Diriwayatkan daripada Abu Ghalib Al-Khayyath berkata ia :

شَهِدْتُ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ صَلَّى عَلَى جِنَازَةِ رَجُلٍ فَقَامَ عِنْدَ رَأْسِهِ فَلَمَّا رُفِعَ أُتِيَ بِجِنَازَةِ امْرَأَةٍ مِنْ قُرَيْشٍ أَوْ مِنْ الْأَنْصَارِ فَقِيلَ لَهُ يَا أَبَا حَمْزَةَ هَذِهِ جِنَازَةُ فُلَانَةَ ابْنَةِ فُلَانٍ فَصَلِّ عَلَيْهَا فَصَلَّى عَلَيْهَا فَقَامَ وَسَطَهَا وَفِينَا الْعَلَاءُ بْنُ زِيَادٍ الْعَدَوِيُّ فَلَمَّا رَأَى اخْتِلَافَ قِيَامِهِ عَلَى الرَّجُلِ وَالْمَرْأَةِ قَالَ يَا أَبَا حَمْزَةَ هَكَذَا كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُومُ مِنْ الرَّجُلِ حَيْثُ قُمْتَ وَمِنْ الْمَرْأَةِ حَيْثُ قُمْتَ قَالَ نَعَمْ قَالَ فَالْتَفَتَ إِلَيْنَا الْعَلَاءُ فَقَالَ احْفَظُوا

Artinya : “Aku telah menyaksikan Anas bin Malik r.a. solat ia atas jenazah seorang lelaki maka beliau berdiri di sisi kepalanya. Maka apabila diangkat mayat tersebut lalu dibawa datang pula akan jenazah seorang perempuan dari bangsa Quraish atau dari orang Ansar. Lalu dikatakan bagi Anas ini adalah jenazah seorang perempuan anak perempuan bagi si fulan. Maka Anas pun solat ke atasnya dan berdiri ia di bahagian tengah badannya. Dan ada bersama kami ialah ‘Ala’ bin Ziad Al-‘Adawi. Maka tatkala beliau melihat perbedaan berdirinya Anas atas mayat lelaki dan perempuan lalu beliau berkata : Wahai Abu Hamzah adakah seperti ini Rasulullah saw berdiri pada mayat lelaki seperti engkau berdiri dan pada mayat perempuan seperti engkau berdiri? Berkata Anas : Ya. Kemudian ‘Ala’ berpaling kepada kami dan berkata : Peliharalah kamu sekelian.” (Hadith Riwayat Abu Daud & Tirmizi)

Dan bermula hukum berdiri imam pada kepala mayat lelaki dan pada pertengahan mayat perempuan ini adalah sunat bukannya wajib.

Berkata Syeikh Al-‘Ajili :

وَيَقِفُ] نَدْبًا [غَيْرُ مَأْمُومٍ] مِنْ إمَامٍ وَمُنْفَرِدٍ [عِنْدَ رَأْسِ ذَكَرٍ وَعَجُزِ غَيْرِهِ مِنْ أُنْثَى وَخُنْثَى لِلِاتِّبَاعِ

Artinya : “Dan sunat selain makmum yaitu imam dan yang solat seorang diri berdiri di sisi kepala mayat lelaki dan pada sisi punggungnya jika selain dari mayat lelaki kerana mengikut perbuatan Nabi saw.” (Hasyiah Jamal)

Oleh itu jika imam tersalah berdiri pada kepala mayat perempuan dan pada pertengahan badan mayat lelaki nescaya solatnya adalah sah.


KESIMPULAN

Sunat dalam solat jenazah imam berdiri pada sisi kepala mayat lelaki dan pada sisi pertengahan badan mayat perempuan.

Jika imam tersalah dengan berdiri pada sisi kepala mayat perempuan dan pertengahan badan mayat lelaki nescaya solatnya itu sah.


wallahua’lam 

FB ustaz azhar idrusNo comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo