Ujian perintis 5G di Cyberjaya, Putrajaya bulan depan
CYBERJAYA: Cyberjaya dan Putrajaya akan menjadi bandar pintar pertama di Malaysia untuk menerima kemudahan teknologi 5G apabila ujian perintis rangkaian perkhidmatan itu bermula bulan depan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo.

Dalam tempoh itu, beliau berkata, syarikat yang menyediakan perkhidmatan telekomunikasi dan pemain industri akan menjalankan ujian teknologi 5G yang dibantu oleh Perkhidmatan Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Malaysia pastinya menjadi tumpuan dunia untuk melihat bagaimana kami mewujudkan dua kawasan yang diaktifkan melalui teknologi 5G.

"Inisiatif atau ujian ini adalah yang paling penting bagi kita untuk menentukan langkah seterusnya dalam aspek penggunaan teknologi 5G pada masa akan datang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan dan Pameran Infra Cyberjaya di sini hari ini.

Rangkaian mudah alih generasi 5G atau kelima adalah teknologi baru yang akan menggantikan teknologi 4G yang diperkenalkan pada tahun 2009. Ia adalah 100 kali lebih cepat daripada 4G.

Gobind berkata walaupun tiada tempoh tertentu ditetapkan untuk pelaksanaan ujian, diharapkan penunjuk baru dapat dicapai dalam masa enam bulan.

Ditanya sama ada 5G boleh membuka ruang bagi kebocoran maklumat dan mengintip, beliau berkata aspek keselamatan adalah keutamaan kerajaan dalam membuat semua keputusan, termasuk aspek pembangunan infrastruktur teknologi baru.

Gobind berkata kerajaan tidak boleh mengabaikan hakikat bahawa dunia sedang bergerak ke arah teknologi 5G, yang disyorkan sebagai menawarkan lebih banyak pilihan dalam perkhidmatan yang disediakan.

"Kami mahu menyediakan infrastruktur yang boleh diakses, berkualiti tinggi dan dengan kos yang munasabah tetapi, pada masa yang sama, kami juga ingin menyediakan infrastruktur yang selamat.

"Keprihatinan keselamatan adalah di atas pertimbangan kami dan ini adalah mengapa SKMM melakukan kajian mengenai infrastruktur 5G," katanya.

Kajian itu dijalankan oleh SKMM mengenai isu pembangunan infrastruktur 5G oleh Huawei, syarikat telekomunikasi gergasi dari China.

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post