TEPAT. TELUS. TERKINI.

PRU14: Rakyat mahu wakil rakyat 'people-centric', politik matangPILIHAN Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan menyaksikan anjakan paradigma politik Malaysia yang dilihat semakin matang, seiring dengan pemahaman rakyat yang kini lebih terbuka mengenai politik.

Satu kajian selidik oleh Universiti Malaya menunjukkan 52.9 peratus rakyat Malaysia berpendapat 'terlalu banyak berpolitik' menjadi isu penting menjelang PRU14.


Isu 'terlalu banyak berpolitik' merupakan salah satu isu terpenting bagi rakyat menjelang PRU14.

Kajian itu melibatkan 1,500 responden di 12 kawasan parlimen tumpuan di seluruh negara.


Sebanyak 12 kawasan yang ditumpukan bagi melihat isu yang menjadi perhatian utama seluruh rakyat Malaysia menjelang PRU14.

Dapatan juga menunjukkan, 60.65 peratus responden mengenali Ahli Parlimen dan 60.84 peratus mengenali Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mereka.


Responden rakyat mengenai sama ada mereka kenal atau tidak Ahli Parlimen mereka.

Responden rakyat mengenai sama ada mereka kenal atau tidak Ahli DUN mereka.

Bagaimanapun, sebanyak 61.48 peratus rakyat tidak pernah jumpa dengan Ahli Parlimen manakala 59.74 peratus tidak pernah jumpa ADUN mereka.


Responden rakyat mengenai sama ada mereka pernah atau tidak pernah bertemu dengan Ahli Parlimen mereka.


Responden rakyat mengenai sama ada mereka pernah atau tidak pernah bertemu dengan Ahli DUN mereka.

Ini menunjukkan pengundi masa kini inginkan calon yang ikhlas dalam membantu rakyat selain bijak menyelesai masalah di peringkat nasional.

Memetik kenyataan Presiden Organisation for National Empowerment (ONE), Danni Rais, pengundi kali ini ingin melihat wakil rakyat benar-benar melaksanakan tanggungjawab. Rakyat kini semakin bijak menilai pemimpin dan sudah penat dengan wakil rakyat yang bermain politik semata-mata.

Oleh itu, seruan politik yang matang, bebas daripada sentimen kepartian menjadi tunjang utama aspirasi rakyat pada PRU14, begitu juga dengan calon yang bakal bertanding untuk mendalami semula erti asal 'wakil rakyat'.http://www.astroawani.com/berita-politik/pru14-rakyat-mahu-wakil-rakyat-people-centric-politik-matang-173799
Labels:
Reactions:

Post a Comment

[blogger]

1Mediaonline

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget