SU PAS Kelantan: Penjelasan isu Wisma Tok Guru, Salor


KOTA BHARU - PAS menafikan tindakan mengambil alih Wisma Tok Guru di Pendek di sini dibuat kerana dendam.

Sebaliknya, Setiausaha PAS Kelantan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi berkata, usaha itu dibuat kerana sejak sekian lama tanah tersebut adalah milik PAS termasuk usaha ahlinya membina bangunan tersebut.

Beliau dalam masa yang mahu Datuk Husam Musa membuktikkan sekiranya bangunan itu dibina menggunakan wang peribadinya.

"Kita mahu Husam memperincikan dari mana wang untuk membina bangunan itu, kita yakin ia dibayar orang PAS.

Beliau berkata demikian ketika ditanya dakwaan Husam mengatakan tindakan PAS membeli bangunan Wisma Tok Guru kerana unsur dendam dan konspirasi.

Mengulas dakwaan mengatakan tanah yang dibeli itu adalah tanah pusaka, Che Abdullah yang juga exco Pertanian, Bio Teknologi dan Teknologi Hijau Kelantan menafikan perkara itu kerana pemiliknya adalah, Harifah Dolah isteri kepada bekas pemimpin Allahyarham Datuk Ahmad Rosli Ibrahim.

"Mungkin isterinya tahu cerita sebenar, bagunan itu milik PAS, oleh sebab itu beliau tidak ada masalah untuk menjualnya.

"Surat amanah dikeluarkan (allahyarham) mengatakan Husam berhak ke atas tanah itu juga sudah tidak sah, mengikut undang-undang penama dalam geran sahaja yang berhak bertindak," katanya.

Ditanya adakah Kerajaan Kelantan akan mengambil tindakan tegas sekiranya Husam berdegil keluar dari bagunan tersebut, Che Abdullah berkata, PAS akan membiarkan rakyat yang menilai tindakan pemimpin itu.

Beliau berkata, tindakan 'keras kepala' itu hanya menyebabkan rakyat akan lebih mengenali perangai pemimpin tersebut.

"Sekiranya dibawa ke mahkamah sekalipun , kita yakin keputusan berpihak kepada Pas kerana jelas dan bukti bangunan itu milik PAS," katanya.

Labels:
Reactions:
[blogger]

1Media.My

{facebook#facebook.com/1mediaonline} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget