NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PH tewas kerana tak puas hati dengan dasar kerajaan, kata ChowNIBONG TEBAL: Tidak puas hati dengan peningkatan kos dan dasar kerajaan seperti berkait subsidi dipercayai antara faktor di sebalik kekalahan Pakatan Harapan pada PRK DUN Sungai Bakap, menurut pengerusi PH Pulau Pinang.

“Kekalahan ini mungkin disebabkan kegagalan dalam menjelaskan secara berkesan perkara ini kepada pengundi,” katanya Chow Kon Yeow, yang juga ketua menteri, pada sidang akhbar.

Pada pilihan raya kali ini, PH gagal menawan kembali Sungai Bakap daripada Perikatan Nasional, menurut kiraan tidak rasmi.

Keputusan rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya melaporkan calon PN, Abidin Ismail, meraih 14,489 undi berbanding 10,222 undi yang diperoleh calon PH, Joohari Ariffin, untuk menang dengan majoriti 4,267 undi.

Chow berkata terdapat pengurangan ketara dalam peratusan keluar mengundi, terutama dalam kalangan pengundi Cina, yang menyumbang kepada kekalahan PH.

Beliau berkata peratusan keluar mengundi pengundi Cina dianggarkan 49%, iaitu penurunan sebanyak 13% daripada angka pada PRN lepas.

Peratusan keluar mengundi pengundi India dikatakan tidak berubah.

Secara keseluruhan, peratusan keluar mengundi adalah 63% daripada 39,279 orang yang layak mengundi.

Terdahulu, Chow berkata PH gagal meyakinkan pengundi dalam isu-isu yang penting bagi mereka.

Antara ketidakpuasan hati yang berbangkit adalah dasar berkaitan diesel, yang mana penyasaran subsidi menyaksikan golongan yang layak menerima subsidi.

Penyasaran itu dikritik pembangkang, serta Pemuda Umno yang mahu penyasaran subsidi diesel dibuat secara berkala.

PKR mewakili Sungai Bakap selama tiga penggal sejak 2008, sebelum ia dimenangi oleh PAS pada PRN tahun lalu, dengan majoriti 1,563 undi.

Kerusi itu kosong susulan kematian Zamri pada Mei.Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo