NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS dalam kerajaan ada merit, tapi sukar terlaksana, kata penganalisisPETALING JAYA: Cadangan supaya DAP mengajak PAS bersama dalam kerajaan perpaduan bagi mengekang ekstremisme mencetuskan reaksi berbeza.

Dua penganalisis ketika bercakap kepada FMT sangsi cadangan dikemuka bekas menteri undang-undang, Zaid Ibrahim, namun ada juga percaya apa diperkatakan bekas Ahli Parlimen Kota Bharu itu mempunyai merit.


Syaza Shukri dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, berkata PAS ketika ini berada di kemuncak sokongan politik tidak akan bersetuju bekerjasama dengan DAP.

Katanya, walaupun kerjasama itu mungkin membantu menangani ekstremisme dalam negara, namun ia tidak memberi sebarang kelebihan politik.


“Jika anda lihat sejarah, mereka bekerjasama dalam Pakatan Rakyat. Untuk sekarang, saya fikir berkemungkinan besar PAS tak setuju (kerjasama dengan DAP,” katanya kepada FMT.

Sebelum ini PAS dan DAP bersekutu dalam Pakatan Rakyat, yang ditubuhkan pada 2008 dan bubar pada 2015.


Pada Isnin, Zaid berkata ekstremisme boleh dikawal sekiranya semua parti politik bersatu dalam kerajaan yang terangkum.

Beliau mengulas serangan ke atas Balai Polis Ulu Tiram baru-baru ini dan ugutan bunuh terhadap Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok.


Zaid berkata, berkata parti-parti politik harus memimpin melalui teladan dengan menghindari kelakuan melampau, serta menyeru PAS dan DAP henti menggelar satu sama lain sebagai ‘ekstrem’.

PAS dan DAP sering tuduh menuduh satu sama lain sebagai extremis. Presiden PAS Abdul Hadi Awang melabelkan DAP ekstremis ketika berceramah dalam kempen Perikatan Nasional pada PRK Kuala Kubu Baharu.


Azmil Tayeb dari Universiti Sains Malaysia, menyifatkan cadangan Zaid ‘tidak realistik’ mengambil kira tahap konservatif pemimpin PAS semasa.

Katanya, pemimpin seperti Hadi tidak akan bersetuju terhadap apa jua kerjasama dengan DAP, sambil menyatakan kerjasama dua parti itu tidak membantu mengawal ekstremisme kerana kumpulan jihad tidak menyokong sistem demokrasi.


Dalam pada itu, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara, melihat ada merit berkait cadangan Zaid itu, dan merujuk kerjasama dua parti bersengketa sebelum ini, DAP dan Umno, kini terikat dalam kerajaan perpaduan.

Azmi, yang juga felo dalam Majlis Profesor Negara, berkata suara ekstremisme dua parti itu kini terkawal sejak dua parti berkenaan bekerjasama.

Namun, katanya tidak menjadi keperluan bagi PAS menyertai kerajaan perpaduan, sebaliknya parti itu boleh menjadi ‘mesra’ kepada kerajaan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.


Sumber | FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo