NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Hamzah cadang Anwar turun pasar, lihat sendiri harga naikKUALA LUMPUR – Datuk Seri Hamzah Zainudin mencadangkan agar Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim turun ke pasar basah di sekitar ibu negara bagi meninjau kenaikan harga barang yang semakin menghimpit masyarakat. 

Katanya, langkah itu perlu bagi melihat sendiri kenaikan harga barang yang berlaku kini dan akan terus meningkat sekiranya rasionalisasi subsidi diesel diteruskan kerajaan.

“Saya cadangkan kepada Perdana Menteri, balik Tokyo pergi tinjau Pasar Raja Bot. Lihat sendiri kenaikan harga barang seperti yang dilaporkan Harian Metro. Harga cili padi naik ke RM28/kg berbanding RM18 sebelum ini. 

“Harga sawi naik ke RM11 berbanding RM7 sebelum ini dan harga kangkung naik ke RM10 berbanding RM8 sebelum ini. Itu baru harga sayur, belum lagi harga barangan keperluan rakyat yang lain,” kata Ketua Pembangkang itu dalam satu kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, Hamzah berkat,a kenyataan Anwar tidak berpijak di bumi yang nyata. 

Ia tidak mengambil kira isu pokok yang meresahkan rakyat yang mana kesan pemotongan subsidi minyak akan memberikan kesan keseluruhan kepada rantaian ekonomi.

“Yang pastinya akan melonjakkan lagi kos sara hidup rakyat, ketika harga barang sudah pun melambung tinggi.

“Betul, pemotongan subsidi diesel ini melibatkan sekelompok sosio masyarakat dan dijangka menjimatkan RM4 bilion setahun. 

“Tapi, ini juga bermakna akan ada sekumpulan besar rakyat perlu membayar RM4 bilion itu dari ‘kais pagi, makan pagi’ mereka. Siapa yang akan tanggung kenaikan kos ini? Pastinya, kumpulan M40 dan B40 yang paling merasai impaknya,” katanya. 

Kerajaan sebelum ini jelas Anwar, bersetuju menyelaraskan pemberian subsidi ke atas diesel dengan pelaksanaannya tidak membabitkan Sabah dan Sarawak.

Pengecualian itu diberi kerana kebanyakan keluarga di Sabah dan Sarawak menggunakan diesel untuk kenderaan harian mereka.

Langkah itu bakal memberi penjimatan RM4 billion setahun yang akan digunakan untuk faedah rakyat. – MalaysiaGazette

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo