NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Mustapha ganti Sangkar ketua PKR Sabah?

Majoriti pimpinan PKR Sabah didakwa menyokong Mustapha Sakmud menggantikan Sangkar Rasam sebagai ketua negeri pada pertemuan dengan Presiden Anwar Ibrahim, Sabtu lalu.


PETALING JAYA: Presiden PKR Anwar Ibrahim dijangka memutuskan kemelut pimpinan parti itu di Sabah dalam masa terdekat, dengan spekulasi bertiup kencang ketuanya Sangkar Rasam bakal digantikan pemimpin baharu.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Yahya Mat Sahri, berkata perkara itu ada dibincangkan dalam mesyuarat biro politik dan MPP pusat kelmarin, sehari selepas Anwar bermesyuarat dengan pimpinan PKR Sabah.

Namun, katanya perkara itu tidak diputuskan memandangkan kuasa untuk melantik ketua PKR negeri di tangan presiden.

“Pada perkiraan saya perubahan pucuk pimpinan di peringkat Sabah mungkin berlaku, namun ini kuasa presiden yang akan buat keputusan selepas mendengar pandangan PKR Sabah.

“Kita tunggu keputusan akan diumumkan presiden nanti,” katanya kepada FMT.

Sementara itu, sumber memberitahu FMT majoriti pimpinan PKR Sabah menyokong pelantikan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Mustapha Sakmud yang juga ketua PKR Kota Belud dalam pertemuan dengan Anwar.

“Ini bagi melancarkan gerak kerja sebelum masuk PRN, sekarang sukar untuk kita putuskan kerjasama kerana parti di Sabah enggan berunding dengan Sangkar,” kata pemimpin PKR Sabah enggan dinamakan itu.

Sebelum ini, Ketua Pakatan Harapan (PH) Sabah Christina Liew yang juga daripada PKR turut menyokong Mustapha dilantik menggantikan Sangkar.

Baru-baru ini, 15 daripada 26 ketua bahagian diketuai Sazalye Donol dari Kota Marudu menggesa Sangkar berundur secara terhormat atas dakwaan dia kurang dikenali, tidak mendapat kepercayaan majoriti kepimpinan akar umbi dan gagal mengadakan program memperkasakan PKR Sabah.

Sazalye dilaporkan berkata, mereka menyuarakan pendirian menolak kepimpinan serta hilang kepercayaan terhadap Sangkar melalui akuan berkanun.

Sangkar kemudian menolak gesaan meletak jawatan dengan berkata, kritikan terhadap kepimpinannya menjejaskan gerak kerja parti menjelang PRN dan menggesa ahli tidak membuang masa kerana pergolakan dalaman PKR Sabah bukan julung kali berlaku.Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo