NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Agensi pusat, Kedah realisasikan pelaburan RM7.7 bilion

Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) berkata jumlah pelaburan itu bagi sembilan bulan pertama 2023. (Gambar UPDA)PETALING JAYA: Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) bersama kerajaan Kedah telah merealisasikan pelaburan RM7.7 bilion dalam tempoh sembilan bulan tahun ini.

NCIA menjelaskan, pelaburan itu diterajui oleh sektor pembuatan, diikuti pelancongan, logistik, pertanian, dan ekonomi digital.

Perkara itu telah diumumkan semasa Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Negeri (JPN) Kedah, yang dipengerusikan Menteri Besar Sanusi Nor yang diadakan di Wisma Darul Aman, Alor Setar.

Selepas mesyuarat yang membincangkan perancangan penting dalam pelaburan dan pembangunan serta kemajuan projek di Kedah, Sanusi turut memberikan ucapan penghargaan kepada NCIA atas dedikasi memacu pertumbuhan ekonomi dan pembangunan di Kedah.

“Komitmen mereka untuk memajukan inovasi, memupuk bakat tempatan dan mempromosikan pelaburan mampan dalam keusahawanan adalah penting dalam membantu Kedah menjadi sebuah negeri maju pada masa depan,” kata Sanusi menurut Bernama.

Beliau berkata, pembangunan modal insan adalah bahagian penting dalam strategi NCIA bagi memacu pembangunan sosioekonomi dan meningkatkan ekosistem di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER), khususnya untuk rakyat Kedah menerusi program Dana Usahawan (DU@NCER) dan Program Peningkatan Bakat NCER (NTEP).

Kedua-dua program itu menyokong sektor pelancongan dari segi pendanaan pembangunan kemudahan pelancongan dan memastikan bekalan tenaga kerja terlatih yang mantap sejak dilancarkan pada 2019, katanya.

Selepas mesyuarat itu, Sanusi turut menyempurnakan Majlis Penyampaian Surat Pemberian (LoG) kepada syarikat di bawah inisiatif DU@NCER dan NTEP di Kedah.

Syarikat yang menerima LoG untuk DU@NCER ialah Langkawi Skywalk Sdn Bhd, yang akan membangunkan “The World’s Longest Free-standing Cantilever Glass Skywalk”, yang dijangka sepanjang 38m dengan ketinggian 645m dari aras laut.

Dua penerima LoG yang lain ialah pengendali resort Hangouts Urban + Eco Langkawi iaitu SMS Retreat Company Sdn Bhd, yang bercadang menambah kapasiti tawaran bilik segmen keluarga; serta Chenang Prima Resort Sdn Bhd (syarikat hospitaliti) yang akan mengembangkan jenama Royale melalui perkongsian pintar dengan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA).

PFCE Integrated Plant and Project Sdn Bhd (PFCE), pemaju projek pembangunan pelancongan bersepadu baharu di Bandar Kuah, Langkawi dianugerahkan LoG untuk program NTEP.

Sementara itu Ketua Eksekutif NCIA, Mohamad Haris Kader Sultan, berkata sejak 2019 program pembangunan modal insan NCIA telah membantu lebih 19,000 perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) di Kedah dan seterunya menghasilkan lebih 2,300 pekerjaan baharu.

Tumpuan juga diberikan untuk meningkatkan ekosistem NCER dengan menyediakan Pendidikan dan Latihan Teknikal Vokasional (TVET) kepada 6,248 peserta, katanya.


Sumber I FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo