NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan perlu selaraskan pelabelan cecair vape betul dalam RUUSHAH ALAM - Kerajaan digesa untuk menyelaraskan pelabelan produk cecair vape yang betul dalam Rang Undang-Undang (RUU) Pengawalan Produk Tembakau untuk Kesihatan Awam 2023.

Menerusi kenyataan Pusat Pengajian Perubatan dan Kaji Hayat, Universiti Sunway, penyelidik Bioperubatan dan Kesihatan Awam memaklumkan, perkara tersebut perlu dilakukan rentetan penemuan cecair vape yang dijual tanpa penjejakan betul sehingga boleh mendatangkan masalah kesihatan awam serius.

“Pemilihan ini adalah perwakilan yang mana ia merangkumi pelbagai pengilang, harga, perisa dan kepekatan nikotin.

“Kami menyelaraskan proses penilaian dengan garis panduan pelabelan yang ditetapkan oleh UK Medicines dan Healthcare products Regulatory Agency. Hasil kajian menunjukkan ketidakpatuhan serius,” kata para penyelidik itu.

Beritahu mereka, kesemua isi padu produk berkenaan melebihi peraturan UK secara signifikan, yang mana ia membatasi sukatan maksimum e-cair nikotin untuk dijual dalam satu bekas isian semula kepada 10 mililiter.

Lebih mengejutkan 16 daripada 18 cecair vape yang dikaji tidak mempunyai nombor kumpulan dan ia menghalang penjejakan dan pengingatan produk yang berpotensi.

“13 daripada 18 produk tidak mempunyai butiran pengilang manakala empat daripadanya mempunyai nama syarikat tempatan atau alamat yang tidak dapat ditjejaki. Hanya satu produk yang mempunyai maklumat alamat sah.

“Seterusnya, 15 daripada 18 cecair vape itu tidak menyenaraikan nombor telefon dan selebihnya memaparkan nombor yang tidak aktif,” kata kenyataan itu.

Bukan itu sahaja, para penyelidik berkenaan memaklumkan bahawa tujuh daripada 18 produk tersebut menyenaraikan maklumat akaun media sosial pada pembungkusan yang mana ia berfungsi untuk menggalakkan pembelian berulang.

Bagaimanapun, penyelidik berkenaan menegaskan bahawa tawaran, diskaun dan tuntutan keselamatan atau kesihatan yang berkaitan dengan produk tersebut adalah dilarang di platform berkenaan.


Sumber I Sinar Harian 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo