NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiket mahal: Jangan susahkan orang Sabah, Sarawak
Setiap kali tiba musim perayaan, antara isu utama yang sering menghambat dan menghantui  warga Sabah dan Sarawak yang berada di perantauan, khususnya di Semenanjung Malaysia adalah kos penerbangan pulang ke kampung halaman masing-masing.

Apa tidaknya, harga tiket penerbangan mencecah sehingga empat angkah. Difahamkan ia mencecah antara RM700 hingga RM5,000 seorang, bergantung destinasi yang hendak dituju. Harga ini sangat luar biasa dan mencekik darah warga Sabah dan Sarawak. 

Apa tidaknya, harga tiket penerbangan mencecah sehingga empat angkah. Difahamkan ia mencecah antara RM700 hingga RM5,000 seorang, bergantung destinasi yang hendak dituju. Harga ini sangat luar biasa dan mencekik darah warga Sabah dan Sarawak.

Harga yang sangat membebankan buat orang Sabah dan Sarawak yang bekerja di Semenanjung Malaysia sebagai pemandu lori, bas, operator kilang, pelayan di restoran dan seumpamanya yang ingin pulang berhari raya bersama keluarga tercinta. 

Beban itu juga memberi kesan terhadap  golongan pelajar yang menuntut di pelbagai pusat pengajian tinggi di Semenanjung Malaysia.

Kalau di luar musim perayaan, biasanya harga tiket penerbangan hanyalah tiga angka serendah RM150 hingga RM 350 atau lebih sedikit dalam satu perjalanan untuk seorang penumpang. Jika bernasib baik boleh dapat di bawah RM150. 

Namun, beberapa hari sebelum sambutan Hari raya Aidil Fitri baru-baru ini, kita disajikan dengan pelbagai laporan media tempatan yang memaparkan ramai pelajar dari Sabah dan Sarawak mengadu kos penerbangan balik ke kampung halaman yang sangat tinggi. 

Pautan berita berkaitan: https://www.hmetro.com.my/utama/2023/04/959283/tiket-mahal-ada-penuntut-terpaksa-beraya-seorang-diri; dan https://www.hmetro.com.my/utama/2023/04/959753/tiket-ditaja-zulfikar-gembira-dapat-pulang-beraya-di-kampung.

Kumpulan pelajar ini merasakan sudah tiada pilihan melainkan terpaksa akur dengan kehendak pihak kapitalis yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan sepuas-puasnya pada  musim perayaan ini. 

Bagi pelajar yang berjaya ‘meloloskan’ diri untuk pulang  ke pangkuan keluarga, mereka terpaksa menelan kepahitan untuk menanggung kos penerbangan ini dengan duit belanja pengajian mereka sendiri. 

Itulah wang untuk makan minum sehari-hari dan kos-kos pengajian lain yang terpaksa dikorbankan demi bertemu keluarga tersayang dalam suasana hari raya yang mulia ini. 

Bagi pelajar yang semamangnya tidak mempunyai wang saku yang cukup pula, ibu bapalah yang terpaksa mencari duit tambang di sana sini.

Jika tiada wang simpanan, terpaksalah mereka meminjam dan berhutang dengan keluarga atau rakan-rakan sekerja demi memastikan anak yang sudah berpisah lama pulang ke pangkuan keluarga tersayang di hari yang mulia ini. 

Ramai ibu bapa dalam kalangan pelajar terbabit bukanlah dari keluarga yang kaya dan berkemampuan. 

Sekadar cukup untuk menampung perbelanja rumah dan dapur bagi menyara kehidupan keluarga dan persekolahan adik beradik yang lain.

Ini isu penerbangan balik kampung, bagaimana pula kos penerbangan pulang semula ke pusat pengajian masing-masing di Semenanjung Malaysia kelak?

Isunya tetap sama, kos penerabangan tetap menggila. Golongan yang bersifat kapitalis ini terus mencekik kehidupan rakyat tanpa belas kasihan terutama para pelajar yang sedang menuntut ilmu pelbagai bidang di universiti masing-masing di Semenanjung Malaysia. 

Sehingga saat artikel ini ditulis (25 April 2023) harga tiket balik ke Semananjung Malaysia mencecah antara RM700 hingga 1,900 seorang. 

Jika orang dari golongan ’kayangan’ pun merasakan harga itu sangat mahal, sementelah pula bagi marhaen yang kurang berkemampuan. 

Dalam hal ini ,kita tidak mempertikaikan mencari keuntungan kerana ia adalah strategi biasa dalam perniagaan, namun janganlah sampai berlaku penindasan terhadap pihak lain khususnya rakyat yang tidak berkemampuan.

Seolah-olahnya tiada penyelesaian konkrit untuk membantu meringankan beban golongan perantau ini. 

Saban tahun, isu yang sama tetap berulang sungguhpun sudah pelbagai desakan dan luahan rasa hati oleh perantau dikalangan pelajar dan pekerja ini kepada pihak berwajib namun tiada penyelesaian konkrit. 

Justeru, tiada pilihan lain melainkan pihak Kerajaan Persekutuan di bawah kepimpinan PMX, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang berkuasa di negara ini perlu mengambil tindakan pantas dan bijaksana bagi menyelesaikan isu ini dan mengekang sifat tamak golongan kapitalis ini dari terus menekan kehidupan rakyat Sabah dan Sarawak tanpa simpati. 

Kalau ketika ini ada ‘Menu Rahmah’ kenapa tidak diadakan juga ‘Tiket Penerbangan Rahmah’ untuk rakyat dari golongan susah ini. 

Sementara pihak kerajaan bagi kedua-dua negeri Sabah dan Sarawak pula perlu mencari inisiatif bagi meringankan beban rakyat mereka di perantauan terutama buat golongan pelajar semasa pulang pada musim perayaan sebagaimana janji yang pernah diucapkan setiap kali adanya majlis ramah mesra bersama pucuk pimpinan. 

Kita  perlu menyedari bahawa rakyat, khususnya pelajar Sabah dan Sarawak jua adalah penentu masa depan negara ini.

Salam hormat.

SAHAR ABDUL MAJID
Timbalan Pesuruhjaya PAS 
Negeri Sabah – HARAKAHDAILY 25/4/2023........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo