NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ahmad Zahid mohon gugurkan pertuduhan kes Yayasan Akal Budi, perbicaraan bersambung 1 Ogos

Ahmad Zahid mohon gugurkan pertuduhan kes YAB, bicara sambung 1 Ogos
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika menghadiri sebutan perbicaraan membela dirinya di Mahkamah Tinggi hari ini. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengemukakan representasi kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk menggugurkan 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Yayasan Akalbudi (YAB) yang dihadapinya.

Peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili Ahmad Zahid, memohon Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah, yang kini Hakim Mahkamah Rayuan, untuk menangguhkan prosiding hari ini sementara menunggu keputusan Peguam Negara (AG) Tan Sri Idrus Harun (berhubung representasi itu).

“Kami telah menulis surat representasi pada Januari dan kami telah menghantar kesinambungan dan representasi baharu dengan beberapa fakta dan bukti baharu berhubung pertuduhan itu kepada AGC pada Februari.
“Pihak pendakwaan telah menjawab, mereka tidak mempunyai bantahan (untuk menangguhkan perbicaraan) bagi pihak mereka, memandangkan representasi itu mempunyai 200 halaman dan mereka memerlukan masa untuk mempertimbangkannya,” katanya.

Ahmad Zahid, 70, yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berdepan 47 pertuduhan iaitu 12 bagi pecah amanah, lapan berhubung rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit dana milik YAB.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob berkata beliau mendapat arahan daripada Idrus untuk tidak membantah permohonan penangguhan perbicaraan kes itu.

“Dalam surat representasi yang dikemukakan kepada kami, terdapat beberapa peringkat iaitu pertama pada Januari, kemudian pada 14 Feb ada beberapa dokumen diserahkan kepada kami yang kesemuanya lebih 200 muka surat.

“Selepas meneliti representasi yang panjang lebar dan mengandungi isu kompleks, kami diarahkan untuk tidak membantah permohonan tersebut (tangguh bicara) kerana pihak pendakwaan memerlukan masa yang munasabah untuk mempertimbangkan (representasi),” katanya.

Ditanya Sequerah berapa lama masa yang diperlukan untuk meneliti representasi tersebut dan membuat keputusan, Abdul Malik berkata pihaknya memerlukan lebih masa kerana permohonan penangguhan perbicaraan disertakan bersama surat daripada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki kepada Idrus bertarikh 20 Feb.

Menurut Abdul Malik, surat tersebut menyatakan bahawa SPRM menjalankan siasatan lanjut berhubung bukti baharu yang dikemukakan pihak pembelaan.
“Pihak kami tidak menerima maklumat berhubung siasatan lanjut SPRM, bagaimanapun pendakwaan memerlukan keputusan siasatan berkenaan untuk memutuskan permohonan representasi.

“Kami tidak tahu sama ada mereka (SPRM) sudah memulakan siasatan atau belum, oleh itu bagi melengkapkan keseluruhan proses, kami memerlukan hasil keputusan siasatan,” katanya.

Selain itu, Abdul Malik berkata pihaknya akan memaklumkan kepada mahkamah sekiranya keputusan representasi diputuskan sebelum tarikh perbicaraan seterusnya.

Hamidi kemudian berkata pihaknya memohon perbicaraan selama 16 hari iaitu pada April hingga Julai yang telah ditetapkan sebelum ini dilapangkan sementara menunggu maklum balas daripada peguam negara terhadap representasi tersebut.

Sequerah membenarkan perbicaraan kes hari ini ditangguhkan dan melapangkan tarikh perbicaraan pada April hingga Julai.

Mahkamah juga mengekalkan tarikh perbicaraan pada Ogos iaitu 1 hingga 3, 7 hingga 10 dan 21 hingga 24 manakala tarikh baharu perbicaraan ditetapkan pada 4 hingga 8 Sept, 30 dan 31 Okt, November pada 13 hingga 17 dan 20 hingga 24 manakala Disember pada 11 hingga 15.

Ahmad Zahid yang berpakaian sut hitam tiba di mahkamah pada 9 pagi.
Perbicaraan kini di peringkat pembelaan. Pihak pembelaan setakat ini telah memanggil enam saksi termasuk Ahmad Zahid sendiri untuk memberi keterangan.

-- BERNAMA

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo