NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Risiko penjara bagi pendedahan salah laku kerajaanKUALA LUMPUR - Menteri Ekonomi Rafizi Ramli mengingatkan pembangkang agar hanya mendedahkan salah laku kerajaan demi kepentingan awam dan bukan bermotifkan politik.

"Saya pernah berada di tempat mereka dan apabila saya memutuskan untuk mendedahkan apa-apa skandal kepada umum, ia biasanya dibuat dengan niat untuk menjimatkan dana awam... sebaiknya gunakan dokumen yang sudah tersedia umum.

"Hanya ada satu ketika saya menggunakan dokumen OSA (Akta Rahsia Rasmi 1972) untuk skandal 1MDB (1Malaysia Development Berhad)... dan saya berbuat demikian untuk mendapatkan maklum balas.

"Jika pembangkang mendedahkan salah laku kerajaan, mereka perlu mempertimbang sama ada mereka sanggup mengambil risiko atau tidak.

"Saya tidak begitu bimbang kerana saya meragui bahawa ada ahli politik yang sanggup mengambil risiko untuk ke penjara seperti saya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Majlis Banci Ekonomi 2023 pada Selasa.

Timbalan Presiden PKR itu diminta mengulas kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainudin yang mendakwa memiliki fail yang boleh mengaitkan beberapa pemimpin kerajaan dengan salah laku (semasa menjadi Menteri Dalam Negeri) namun beliau masih memikirkan sama ada mahu menggunakannya atau tidak.

Rafizi juga berkata, berdasarkan pengalaman peribadi, jika ada skandal besar membabitkan sesiapa sahaja, kesemua maklumat dan dokumen terbabit pasti sudah lama didedahkan.

"Besar kemungkinan media sudah dapat. Kami hidup dalam era di mana perkara seperti ini tidak boleh disembunyikan, jadi saya melihatnya sebagai retorik semata-mata,” katanya. - Bernama


 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo