Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli. - FOTO NSTP
Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli. - FOTO NSTP

Putrajaya: Pengeluaran sekali lagi caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan mengundang masalah kepada keselamatan sosial pencarum pada usia tua.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkata jika pengeluaran dibenarkan sama ada bersasar atau sebaliknya, ia boleh diibaratkan seperti mengambil 'paracetamol', iaitu masalah mungkin selesai pada usia 30 hingga 40 tahun, tetapi sebenarnya seperti menggali 'lubang' pada usia 50, 55 dan 60 tahun.

Katanya, kerajaan boleh menjadi popular dengan membenarkan pengeluaran KWSP namun, kesan sampingannya akan menjadi kesan jangka panjang kepada pencarum dan ekonomi negara.

"Itu pendirian kita sekarang. Tanggungjawab kerajaan memastikan rakyat ada jaringan keselamatan sosial yang baik," katanya bagi mengulas mengenai pendirian kerajaan berkenaan desakan sesetengah pihak yang mahukan pengeluaran sekali lagi caruman KWSP.

Mengulas lanjut, Rafizi berpandangan lebih baik kerajaan membangunkan dasar berbentuk makro yang dapat membantu dari segi kenaikan gaji pekerja dan menangani kos sara hidup.

Beliau berkata, jika ekonomi diurus dengan baik dan sumber kewangan negara dialihkan secara bersasar kepada kumpulan memerlukan, itu boleh mengurangkan beban rakyat.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berkata, kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan caruman KWSP dikeluarkan lagi, bagi menjamin masa depan persaraan pencarum.

Sebaliknya, Anwar berkata, kerajaan sedang mencari mekanisme lain tanpa memberi kesan terhadap pencarum ketika bersara nanti.

Sementara itu, Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Nor Shamsiah Moh Yunus berkata, perbelanjaan pengguna dijangka kembali normal tahun ini meskipun tanpa kemudahan pengeluaran khas KWSP.

Beliau berkata, berdasarkan data suku keempat 2022, aktiviti sektor swasta kekal menjadi pemacu utama pertumbuhan, disokong oleh penggunaan dan pelaburan swasta.

KWSP sebelum ini mendedahkan pengeluaran RM145 bilion oleh 8.1 juta ahlinya menerusi empat kemudahan pengeluaran ketika pandemik Covid-19 menyebabkan pengurus dana persaraan itu 'terlepas' peluang mengembangkan aktiviti pelaburan.

Empat kemudahan pengeluaran KWSP yang dibenarkan kepada pencarum dalam tempoh pandemik ialah i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan Pengeluaran Khas.

Pengeluaran yang dilakukan bagi membantu pencarum mendepani situasi luar biasa dalam meringankan beban kewangan itu bagaimanapun tidak memberi kesan ketara terhadap portfolio pelaburan pengurus dana persaraan itu.