NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Penduduk Israel di Tebing Barat melepasi 500,000 orang

Pandangan umum penempatan Israel, Efrat, di Tebing Barat. - Foto AP


BAITULMAQDIS: Warga Israel di Tebing Barat kini melepasi lebih setengah juta orang, melintasi nilai ambang utama dengan kumpulan pro peneroka hari ini meramalkan pertumbuhan penduduk lebih pantas di bawah kerajaan ultranasionalis baharu Israel.

Berdasarkan angka rasmi dan laporan WestBankJewishPopulationStats.com menunjukkan penduduk Israel meningkat kepada 502,991 orang pada 1 Januari lalu, iaitu lebih 2.5 peratus bagi tempoh 12 bulan dan hampir 16 peratus dalam tempoh lima tahun lalu.

"Kami sudah mencapai ciri besar dan kami di sini untuk menetap secara kekal," kata Baruch Gordon, pengarah kumpulan itu dan penduduk penempatan Beit El.

Pencapaian itu berlaku ketika kerajaan baharu Israel, terdiri daripada parti ultranasionalis yang menentang kenegaraan Palestin, meletakkan perluasan penempatan sebagai keutamaan pertama.

Kerajaan sudah pun berjanji mengesahkan kawasan penerokaan haram yang sudah lama menikmati sokongan tersirat kerajaan, yang terus meningkatkan kelulusan dan pembinaan rumah peneroka di sekitar Tebing Barat.

"Saya berpandangan, kerajaan pada masa hadapan akan ada lebih banyak bangunan berbanding sejak 20 tahun terakhir kerajaan," kata Gordon.

Penempatan berkembang di bawah setiap kerajaan Israel, termasuk pada kemuncak proses damai 1990-an.

Malah, kerajaan Israel terdahulu, termasuk pihak yang menyokong kenegaraan Palestin bersama pihak yang menentangnya, terus membina penempatan. - AP

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo