NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jet pejuang AS tembak jatuh belon disyaki pengintip China

SURFSIDE BEACH, SOUTH CAROLINA: Sebuah jet pejuang tentera Amerika Syarikat (AS) menembak jatuh belon yang disyaki pengintip China di luar pantai Carolina Selatan semalam, seminggu selepas memasuki ruang udara AS dan mencetuskan kisah pengintipan yang dramatik dan awam yang memburukkan hubungan AS-China.

Presiden Joe Biden berkata, beliau mengarahkan Rabu lalu untuk menurunkan belon itu, tetapi Pentagon mencadangkan menunggu sehingga boleh dilakukan di perairan terbuka untuk melindungi orang awam daripada serpihan yang terhempas ke bumi dari beribu-ribu meter di atas laluan udara komersial .

“Mereka berjaya menurunkannya dan saya ingin memuji juruterbang kami yang melakukannya,” kata Biden.

Beberapa pesawat pejuang dan pesawat pengisi minyak terlibat dalam misi itu, tetapi hanya satu, iaitu jet pejuang F-22 dari Pangkalan Tentera Udara Langley di Virginia, membuat tembakan pada 2:39 petang, menggunakan satu peluru berpandu supersonik AIM-9X, pengesan haba, udara ke udara, kata seorang pegawai kanan tentera AS.

China pula mengutuk sekeras-kerasnya serangan tentera ke atas belon yang dikatakan digunakan untuk tujuan meteorologi dan saintifik lain, tetapi dikatakan tersasar ke ruang udara AS secara tidak sengaja – dakwaan yang ditolak mentah-mentah oleh pegawai AS.

“China dengan jelas meminta AS menangani perkara ini dengan betul, tenang, profesional dan terkawal…. AS telah berkeras untuk menggunakan kekerasan, jelas suatu tindak balas berlebihan,” kata Kementerian Luar China dalam satu kenyataan.

Belon itu ditembak jatuh kira-kira enam batu nautika dari pantai Lautan Atlantik AS, di perairan yang agak cetek, yang berpotensi membantu usaha memulihkan peralatan pengawasan China dalam beberapa hari akan datang, kata pegawai AS.

Seorang pegawai tentera AS berkata, medan serpihan itu tersebar di kawasan seluas lebih tujuh batu dan beberapa kapal tentera AS berada di lokasi.

Penembakan belon itu berlaku sejurus selepas kerajaan AS melarang penerbangan masuk dan keluar dari tiga lapangan terbang di Carolina Selatan, iaitu Wilmington, Myrtle Beach dan Charleston, kerana apa yang dikatakan pada masa itu sebagai “usaha keselamatan negara yang tidak didedahkan.” Penerbangan disambung semula pada petang Sabtu.

Walaupun penembakan semalam, menyimpulkan dimensi ketenteraan kepada saga pengintipan, Biden berkemungkinan akan terus menghadapi kritikan sengit daripada Republikan di Kongres yang berpendapat dia gagal bertindak dengan cukup cepat.

Begitu juga dengan berapa banyak maklumat yang mungkin dikumpulkan oleh China semasa pengembaraan belon merentasi Amerika Syarikat.

Belon itu mula-mula memasuki ruang udara AS di Alaska pada 28 Januari sebelum bergerak ke ruang udara Kanada pada 30 Januari. Ia kemudian memasuki semula ruang udara AS di utara Idaho pada 31 Januari, kata seorang pegawai pertahanan AS.

Sebaik sahaja melintasi tanah AS, belon itu tidak kembali ke perairan terbuka, sekali gus menyukarkan penembakan dilakukan. – REUTERS


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo