NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Iran keluarkan amaran wajib bertudung walau dalam kereta

Gambar fail menunjukkan protes besar-besaran pada Oktober 2022 selepas kematian Mahsa Amini, 22, ketika dalam tahanan polis moral Iran kerana kesalahan memakai tudung. - Foto AP


TEHRAN: Polis Iran mengeluarkan semula amaran bahawa wanita wajib memakai tudung walaupun berada dalam kereta, lapor media tempatan hari ini.

Peraturan itu dikeluarkan ketika protes masih berterusan berikutan kematian Mahsa Amini, September lalu.

Iran dilanda beberapa siri protes sejak kematian seorang remaja wanita Iran-Kurdish, Mahsa, 22, 16 September lalu.

Mahsa meninggal dunia ketika dalam tahanan polis kerana dakwaan melanggar kod pakaian republik Islam itu untuk wanita.

Tehran secara amnya menggelarkan protes itu sebagai rusuhan.

Agensi berita Fars memetik seorang pegawai kanan polis yang berkata, pihak berkuasa itu melancarkan peringkat baharu program Nazer-1 iaitu pengawasan dalam bahasa Parsi.

Menurut Fars, program Nazer sebelum ini dilancarkan pada 2020 yang menumpukan terhadap kesalahan membuka tudung di dalam kereta.

Apabila ia dilancarkan pada 2020, pemilik kereta akan dihantar mesej ringkas yang memaklumkan mereka mengenai pelanggaran kod pakaian dalam kenderaan dan amaran tindakan undang-undang jika ia berulang.

Namun. melalui pentas media sosial, polis dilihat sudah menggugurkan ancaman membabitkan tindakan undang-undang.

"Anda diperhatikan jika membuka tudung di dalam kereta: Adalah penting untuk menghormati norma masyarakat dan memastikan tindakan ini tidak berulang," menurut mesej yang dihantar oleh polis, yang kemudiannya disiarkan di media sosial.

Polis moral Iran yang dikenali sebagai Gasht-e Ershad, atau 'Peronda Pembimbing' mempunyai kuasa untuk memasuki kawasan awam bagi memeriksa pelaksanaan ketat kod berpakaian.

Susulan protes itu, ramai wanita di daerah kelas atasan di ibu negara Tehran, serta di pinggir bandar selatan yang lebih sederhana dan tradisional, dilihat tidak ditahan walau membuka bertudung.

Sejak September, kenderaan rasmi polis moral jarang kelihatan di jalan di Tehran.

Pada awal Disember, Ketua Pendakwa Raya Iran, Mohammad Jafar Montazeri, dipetik berkata bahawa perkhidmatan polis moral sudah dimansuhkan.

Tetapi aktivis ragu-ragu mengenai kenyataannya itu, yang juga maklum balas segera selepas ditanya melalui sidang media, dan bukannya pengumuman daripada Kementerian Dalam Negeri. - AFP


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo