NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Survival MCA semakin terasing selepas 67 tahun


PETALING JAYA: Buat pertama kali dalam tempoh 67 tahun, MCA dan DAP berada di laluan sama dalam jurang politik.

Seorang penganalisis percaya ia hanya menunggu masa sebelum parti komponen Barisan Nasional (BN) itu mula menyerang musuh lamanya.

James Chin, seorang profesor pengajian Asia di Universiti Tasmania, berkata satu-satunya cara MCA boleh kekal relevan ialah memenangi kerusi dalam enam pilihan raya negeri (PRN) tahun depan, dan perkara ini boleh dilakukan dengan menyerang DAP.

“DAP mendapat lebih banyak undi Cina sejak akhir 1990-an, kecuali pada 2004,” katanya kepada FMT, merujuk kepada pilihan raya umum 2004 di mana BN mencapai prestasi terbaiknya, memenangi 90.4% kerusi.

MCA memenangi 31 kerusi pada tahun itu, tetapi malangnya jumlah itu semakin berkurangan. Pada pilihan raya umum baru-baru ini, parti itu hanya berjaya memenangi dua kerusi – Ayer Hitam dan Tanjung Piai, kedua-duanya kerusi majoriti Melayu.

Chin berkata, politik Malaysia-Cina sentiasa dibahagikan kepada dua kem, iaitu dalam kerajaan dan pembangkang.

“Ia sentiasa menjadi MCA sebagai kerajaan dan DAP sebagai pembangkang, tetapi kini peranannya diterbalikkan.”

Walaupun MCA menjadi pembangkang selepas pilihan raya umum 2018, ini tidak berlaku sekarang kerana MCA dan DAP adalah sebahagian daripada kerajaan perpaduan Anwar Ibrahim, walaupun MCA telah diketepikan daripada Jemaah Menteri.

Chin berkata, tidak mungkin MCA akan meninggalkan BN untuk menyertai pembangkang.

“Pemimpin MCA tahu mereka tidak boleh bertahan tanpa BN,” katanya, sambil menambah pada masa yang sama, MCA perlu menyerang DAP untuk kekal relevan, lebih-lebih lagi parti itu tidak mendapat sebarang jawatan dalam Jemaah Menteri.

Oh Ei Sun, dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura juga berkata, MCA tidak mungkin keluar daripada BN untuk menjadi pembangkang.

Beliau juga merasakan MCA berkemungkinan akan terus menyerang DAP.

“Ia mempunyai banyak sumber yang boleh digunakan untuk melancarkan kempen besar-besaran menentang DAP,” katanya kepada FMT.

Jika MCA berjaya dalam serangannya terhadap DAP, katanya, parti itu boleh mengambil tempat DAP dalam Jemaah Menteri.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo