NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pembuat bom tragedi letupan Bali dibebaskan dengan Parol minggu lepas

Umar Patek dikehendaki menyertai program deradikalisasi sehingga April 2030. (Gambar AP)

LAMONGAN: Seorang pembuat bom warga Indonesia yang disabitkan bersalah atas peranannya dalam serangan maut di sebuah kelab malam Bali pada 2002 telah memohon maaf kepada keluarga mangsa, selepas pembebasannya dari penjara mencetuskan kemarahan di Australia.

Umar Patek, ahli kumpulan Jemaah Islamiyah yang dikaitkan dengan al Qaeda, dipenjarakan selama 20 tahun pada 2012 selepas didapati bersalah membuat bom yang memusnahkan dua kelab malam di Bali, membunuh 202 orang, termasuk 88 warga Australia dan 38 warga Indonesia. Dia dibebaskan dengan parol minggu lepas.

“Saya memohon maaf kepada mangsa dan keluarga mereka, di dalam dan di luar negara, tidak kira negara mereka, tidak kira etnik mereka, tidak kira agama mereka,” kata Patek dalam satu temu bual pada Selasa di pusat deradikalisasi di wilayah Jawa Timur.

“Saya memohon maaf kepada rakyat Australia yang terjejas teruk oleh pengeboman Bali,” tambahnya.

Patek juga berkata beliau akan membantu kerajaan Indonesia dalam usaha memerangi keganasan, sambil menambah beliau “bersedia untuk menjadi duta keamanan”.

Patek dikehendaki mengambil bahagian dalam “program mentor” sehingga April 2030, dan sebarang pelanggaran boleh menyebabkan parolnya dibatalkan, kata Kementerian Kehakiman Indonesia.

Indonesia, negara dengan majoriti penduduk Islam yang paling ramai penduduk di dunia, telah mempelopori program deradikalisasi di samping tindakan keras keselamatan sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menentang kebangkitan semula militan Islam.

Pembebasan Patek telah mencetuskan kemarahan di Australia.

Timbalan Perdana Menteri Richard Marles berkata sejurus selepas Patek dibebaskan, ia adalah “hari yang sukar” bagi warga Australia yang kehilangan orang tersayang dan saudara mara dalam serangan itu.

Paul Vanni, pegawai komuniti dan perkongsian pasukan ragbi Coogee Dolphins Sydney, yang kehilangan enam ahli pasukan dalam serangan Bali, menolak permohonan maaf itu.

“Perkataan tidak bermakna langsung. Ia adalah satu tamparan di muka. Dia seorang pembunuh, pembunuh,” kata Vanni.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo