NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

MoU sokong kerajaan Anwar cetus persoalan perundangan, Perlembagaan


Memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani pemimpin-pemimpin parti bagi memastikan Perdana Menteri Anwar Ibrahim kekal berkuasa semalam boleh disifatkan sebagai melanggar undang-undang dan tidak selari dengan Perlembagaan, di mana seorang peguam memberi amaran mereka boleh disiasat berkait jenayah kerana memaksa ahli Parlimen dalam pengundian di Dewan Rakyat.

Haniff Khatri Abdulla berkata klausa dalam MoU tersebut yang mengatakan seseorang ahli Parlimen boleh hilang kelayakan jika tidak mengundi usul kerajaan bukan sahaja bercanggah dengan pindaan Perlembagaan baru-baru ini berhubung lompat parti, bahkan ia juga tidak selari dengan perlembagaan pelbagai parti politik yang terlibat dalam perjanjian tersebut.

Beliau berkata walaupun selepas Perkara 49A Perlembagaan melarang ahli Parlimen bertukar parti, namun tiada mana-mana parti politik meminda perlembagaan dalam memperincikan apa yang dibolehkan dan larangan yang boleh menjejaskan status mereka sebagai wakil rakyat.

"Sama ada perkara itu disukai atau tidak oleh parti, menjadi tanggungjawab parti untuk memasukkannya dalam perlembagaan atau peraturan-peraturan mereka jika mereka mahu, tetapi tidak dilakukan pada masa itu secara khusus oleh mana-mana parti.

"Tidak ada peruntukan dalam perlembagaan parti masing-masing yang mengatakan seandainya ahli parti yang menjadi ahli Dewan Rakyat melakukan A, B atau C, atau tidak melakukan X, Y atau Z, akan dipecat dari parti," kata Haniff dalam sebuah program dalam talian malam tadi, di samping turut menambah peruntukan akta anti lompat parti yang dipinda dalam Perlembagaan baru-baru ini jelas menyatakan bahawa ahli Parlimen yang dipecat daripada partinya tidak akan kehilangan kerusi.

Perkara 49A Perlembagaan tersebut antara lain menyatakan  seorang ahli Parlimen akan kekal sebagai anggota Dewan Rakyat jika dia dipecat daripada partinya.

Oleh itu, Haniff berkata walaupun MoU ditandatangani, seorang ahli Parlimen tidak akan kehilangan kerusinya walaupun pengundiannya bercanggah dengan arahan parti kerana ia sudah dijamin Perlembagaan.

Beliau juga memberi amaran disebabkan wujud konflik dengan Perlembagaan ini, ahli Parlimen yang terjejas boleh membawa perkara itu ke mahkamah.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo