NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kerajaan Anwar perlu amal konsep federalisme-Pas


KOTA BHARU:
Pas mahu Kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengamalkan konsep federalisme dengan tidak meminggirkan negeri-negeri yang ditadbir oleh parti berkenaan.

Setiausaha Agungya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, perbezaan ideologi politik tidak sepatutnya menjadi halangan atau sebab untuk Kerajaan Persekutuan tidak membantu negeri.

“Dari segi undang-undang, tiada tempoh masa bagi Perdana Menteri mengisi atau membentuk Kabinet. Cuma, Parlimen perlu bersidang dalam tempoh 120 hari selepas pilihan raya diadakan. Sudah tentu Kabinet perlu dibentuk dalam tempoh munasabah.

“Apapun, keutamaan perlu diberikan kepada pembangunan seluruh rakyat. Siapapun menjadi Kerajaan Persekutuan, pembangunan dan kebajikan peringkat negeri tidak boleh diketepikan,” katanya pada sidang media semasa Majlis Jamuan Kesyukuran Parlimen Kota Bharu di Dataran Masjid Muhammadi, di sini hari ini.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu turut menafikan wujudnya Kabinet bayangan PN sebaliknya gabungan parti tersebut akan berperanan sebagai sebuah blok pembangkang yang konstruktif.

Katanya, PN mempunyai seramai 73 ahli Parlimen yang akan diagih-agihkan peranan untuk melaksanakan pemantauan terhadap kementerian-kementerian dalam Kerajaan Persekutuan.

“Kita agih-agihkan peranan tersebut. Mungkin tiga ahli Parlimen akan memantau satu kementerian. Jadi, tiada istilah Kabinet atau kerajaan bayangan dan kita akan beri pandangan serta cadangan kepada kementerian-kementerian yang ada.

“Dengan pengalaman yang ada sebagai sebahagian daripada Kerajaan Persekutuan sebelum ini, saya yakin PN mampu menjadi blok pembangkang yang efektif dalam Parlimen,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Takiyuddin berkata, jamuan kesyukuran itu tanda terima kasih kepada seluruh rakyat Kelantan yang memberi kemenangan kepada Pas dan PN pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.

“Alhamdulillah, nampaknya rakyat di Kota Bharu memberikan mandat kepada saya sekali lagi sebagai ashli Parlimen di kawasan ini untuk penggal ketiga.

“Dalam ucapan, saya tekankan perkara paling penting bagi wakil rakyat yang dipilih adalah membawa mandat rakyat terutamanya isu-isu berkaitan pembangunan dan kebajikan,” katanya. –UTUSAN


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo