NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bukan Muhyiddin nak jatuhkan UMNO tapi UMNO jatuhkan Muhyiddin


Biarlah mahkamah tentukan…

TEBUAN TANAH (TT) kadang kala kasihan tengok Ahmad Zahid Hamidi. Presiden UMNO itu cuba menggambarkan kepada ahli-ahli parti itu, 87 pertuduhan di mahkamah yang dihadapi oleh beliau disebabkan beliau menolak arahan Dr.Mahathir Mohamad membubarkan UMNO dan menyertai Bersatu.

‘’Kerana saya tak ikut arahan dia untuk tidak masuk Bersatu kerana saya mempertahankan UMNO, saya terpaksa bayar harga yang mahal dengan 87 pertuduhan,’’ kata Ahmad Zahid semasa kempen di Parit Yaani, semalam.

TT faham tersiratnya Ahmad Zahid nak kata, beliau teraniaya dan berkorban demi UMNO. Tetapi TT rasa lebih baik, Ahmad Zahid tak payah ‘menjaja’ kes beliau di PRN Johor, lagipun Ahmad Zahid bukannya bertanding di situ. Beliau patut tunggu sahaja bela diri seperti mana diperintah oleh mahkamah.

Kalau Ahmad Zahid tidak bersalah dan tidak melakukan apa-apa kesalahan Ahmad Zahid tak perlu takut. Allah SWT bersama-sama dengan orang yang benar dan sebaik manapun manusia merancang, perancangan dan ketentuan Allah SWT lebih tepat.

Jadi TT nasihatkan Ahmad Zahid tenang-tenang sahaja. Bila berkempen, lebih baik perkenalkan calon, bukannya nak pertahankan diri apatah lagi hendak bersihkan diri dalam gelanggang PRN…tak sesuai sangat bila buat macam tu.  Ahmad Zahid pun dah berkali-kali cakap akan bersihkan nama di mahkamah dan tidak pernah minta tolong Dr.Mahathir atau Muhyiddin gugurkan kes beliau sampaikan hantar surat tuntutan kat mereka.

Sama ada Ahmad Zahid bersalah atau tidak, biarlah mahkamah tentukan. TT yakin Ahmad Zahid sudah bersedia membela diri di mahkamah bagi membuktikan beliau tidak menyalahkan gunakan dana Yayasan Akal Budi dengan cara yang dianggap ‘tidak masuk akal’.

Di luar mahkamah, kita boleh berhujah apa sahaja tetapi di mahkamah ia berdasarkan fakta dan bukti, di situlah kebenaran akan diketahui. Oleh itu TT harap Ahmad Zahid hentikan tindakan menjadikan gelanggang PRN Johor untuk ‘membersihkan diri’. Bukan apa, takut rakyat Johor ‘meluat’.

  • Kerana jasa Muhyiddin, UMNO dapat jadi kerajaan

Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Ahli Parlimen Pagoh itu menjadi Perdana Menteri dulu atas sokongan Ahli Parlimen UMNO termasuklah Ahmad Zahid dan Najib Razak yang digelar ‘kluster mahkamah’.

TT tersenyum bila dengar Ahmad Zahid kata macam tu di Parit Yaani semalam. Memang betul, Muhyiddin jadi PM atas sokongan UMNO tetapi Ahmad Zahid kena ingat, 15 ahli Parlimen UMNO juga yang menarik sokongan terhadap Muhyiddin dengan alasan beliau gagal menguruskan pandemik Covid-19.Tapi orang tengok tindakan tu lebih bermotif politik.

Kalau nak cakap soal sokong menyokong ni, rasanya Muhyiddin lebih layak bercakap. Sebabnya, walaupun dijatuhkan oleh ahli Parlimen UMNO, Muhyiddin dan ahli  Parlimen Bersatu sokong Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO jadi PM…Ahmad Zahid kena ingat la sikit benda ni.

Muhyiddin ikhlas bagi sokongan tu. Muhyiddin tak buat perangai diam-diam utus surat kat Yang di-Pertuan Agong sokong Anwar Ibrahim atau mana-mana individu lain jadi PM. Muhyiddin pun tidak pernah ada rakaman audio perbualan ‘anak murid’ dengan ‘guru’ yang heboh dulu.

Muhyiddin tak tergamak buat kerja macam tu sebab perangai macam itu  khianati amanah ahli-ahli parti dan sekutu. Muhyiddin pun takut juga nanti kubur  kena kencing. Lagipun  kalau Muhyiddin nak nafikan atau sembunyi macam manapun dengan manusia bolehlah dengan Allah SWT mana boleh. Allah Maha Mengetahui. Muhyiddin tahu dalam hidup ini bila kita cakap lain, buat lain, Allah tak suka…sebab tu ciri-ciri orang munafik.

Bersatu juga sokong ADUN UMNO jadi MB Perak, walaupun jawatan itu Bersatu punya.

Ahmad Zahid jangan lupa, Bersatu bukan ‘dalang’ yang cetus  PRN Melaka dan PRN Johor. Jadi tak payah Ahmad Zahid nak cakap soal kenang jasa.

Sepatutnya UMNO perlu belajar kenang jasa Muhyiddin. Beliau sanggup jemput UMNO yang kalah dalam PRU-14 untuk kembali  ada kuasa sehingga ahli Parlimennya jadi PM hari ini.Tak kan lupa kot…

  • Tebuan Tanah (TT)
    berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang kewartawanan.
    https://wartarakyat.com.my/


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo